Το «αγιασμένο» νερό σε θρησκευτικά μνημεία και εκκλησίες στην Αυστρία είναι συχνά μολυσμένο από κόπρανα και βακτήρια, διαπίστωσαν ερευνητές, οι οποίοι συμβουλεύουν τους πιστούς να μην πίνουν το νερό αυτό, ιδιαίτερα σε παρεκκλήσια νοσοκομείων.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγιεινής και Εφαρμοσμένης Ανοσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού ανέλυσαν την ποιότητα του νερού σε 21 «ιερές» πηγές και 18 πηγάδια εκκλησιών και παρεκκλησιών σε διαφορετικές στιγμές στη διάρκεια του έτους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Μόνο το 14% των δειγμάτων ύδατος από ιερές πηγές δεν ήταν μολυσμένο από κόπρανα και καμιά από τις πηγές αυτές δεν θα μπορούσε να προταθεί ως πηγή πόσιμου νερού, διαπιστώθηκε από την έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάσθηκε σε μια διάσκεψη στη Βιέννη.
Οι πηγές δεν παρουσίασαν μόνο μόλυνση από κόπρανα —πιθανόν το αποτέλεσμα κακής υγιεινής—, αλλά πολλές περιείχαν επίσης γεωργικά νιτρικά άλατα και μικρόβια που προκαλούν φλεγμονώδη διάρροια.
«Είναι ανάγκη να προειδοποιήσουμε τον κόσμο να μην πίνει απ’ αυτές τις πηγές», τονίζει στη μελέτη ο μικροβιολόγος Αλεξάντερ Κίρσνερ.
Ο Κίρσνερ δήλωσε πως τα θεραπευτικά αποτελέσματα που αποδίδονται σε ιερές πηγές έχουν προκύψει από τις συνθήκες υγιεινής του Μεσαίωνα, όταν η ποιότητα του νερού στις πόλεις ήταν γενικά τόσο κακή ώστε ο κόσμος κολλούσε διαρκώς διάρροια ή άλλες ασθένειες.
«Αν έβρισκαν μια προστατευμένη πηγή στο δάσος η οποία δεν ήταν τόσο μολυσμένη και έπιναν απ’ αυτή για αρκετές ημέρες, τα συμπτώματά τους εξαφανίζονταν, καθώς εκείνες τις μέρες έπιναν πιο υγιεινό νερό. Εντούτοις, δεδομένης της εξαιρετικής ποιότητας του πόσιμου νερού μας σήμερα, η κατάσταση έχει πλήρως ανατραπεί», τόνισε.