Πίσω στο 1964 ο φημισμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισάακ Ασίμοφ τόλμησε να κάνει μερικές εικασίες για το τι θα συναντούσε κανείς μέσα στην Παγκόσμια Έκθεση του 2014.
Χρησιμοποιώντας το ταλέντο του στο να οραματίζεται την τεχνολογία του μέλλοντος, οι προβλέψεις του Ασίμοφ πριν από πενήντα χρόνια είναι εντυπωσιακά ακριβείς ενώ συγχρόνως προκαλούν και ένα αίσθημα κατάθλιψης, αναφέρει δημοσίευμα του BuzzFeed.
Διαβάστε παρακάτω σε ποιες έπεσε μέσα:
«Μια σκέψη που μου έρχεται είναι ότι ο άνθρωπος θα συνεχίζει να απομυζά τη Φύση, σε μια προσπάθεια να φτιάξει ένα περιβάλλον που θα του ταιριάζει καλύτερα».
«Οι συσκευές για την κουζίνα θα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούν να φτιάχνουν έτοιμα γεύματα, να ζεσταίνουν νερό και να το μετατρέπουν σε καφέ».
«Έτοιμα γεύματα, προμαγειρεμένα, θα βρίσκονται αποθηκευμένα στους καταψύκτες, περιμένοντας να ζεσταθούν για να καταναλωθούν αμέσως».
«Οι ηλεκτρονικές συσκευές του 2014, φυσικά, δε θα έχουν καλώδια».
«Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, για να σχεδιαστούν οχήματα με ρομποτικούς εγκεφάλους».
«Τα οχήματα θα μπορούν να ρυθμιστούν για συγκεκριμένους προορισμούς, χωρίς να χρειάζεται η παρεμβολή των αντανακλαστικών ενός οδηγού».
«Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην μετακίνηση με την ελάχιστη δυνατή επαφή με την επιφάνεια».
«Μέχρι το 2014 θα έχουν προσγειωθεί στον Άρη μόνο μη επανδρωμένα σκάφη, ενώ θα βρίσκεται στα σκαριά η προετοιμασία μιας επανδρωμένης αποστολής».
«Για μικρής απόστασης μετακινήσεις, κινούμενοι διάδρομοι (κυλιόμενες σκάλες) θα κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο των πόλεων».
«Το 2014 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να είναι 6,5 δισεκατομμύρια και ο πληθυσμός των ΗΠΑ 350 εκατομμύρια».
«Χάρη σε σύγχρονους δορυφόρους που θα αιωρούνται στο διάστημα, θα είναι δυνατή μια απ’ ευθείας κλήση σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».
«Οι επικοινωνίες θα γίνονται με ήχο και εικόνα, και θα μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τον άνθρωπο στον οποίο έχετε τηλεφωνήσει».
«Ένα από τα διάσημα εκθέματα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2014 θα είναι μια ανθρώπινων διαστάσεων τρισδιάστατη τηλεόραση».
«Τα ρομπότ δε θα είναι κοινά, ούτε πολύ προχωρημένα το 2014, όμως θα υπάρχουν».
«Κάποιες εργασίες ρουτίνας δε θα μπορούν να τις κάνουν καλύτερα οι μηχανές από τον άνθρωπο. Η ανθρωπότητα θα γίνει μια φυλή φροντίδας των μηχανών».
«Ακόμη και τότε, η ανθρωπότητα θα υποφέρει από… βαρεμάρα».
«Οι λίγοι τυχεροί που θα απασχολούνται με δημιουργικές δουλειές, θα είναι μια μικρή ελίτ».
«Στην πραγματικότητα, η πιο μελαγχολική εικασία που μπορώ να κάνω για το 2014 είναι ότι σε μια κοινωνία αναγκαστικού ελεύθερου χρόνου και αναψυχής, η μόνη ένδοξη λέξη στο λεξιλόγιο θα είναι αυτή της… δουλειάς!».
Βέβαια, καταλήγει το άρθρο, ο Ασίμοβ μπορεί να μην έπεσε μέσα σε όλες του τις εικασίες –όπως για παράδειγμα ότι το 2014 θα υπήρχε μια Παγκόσμια Έκθεση- όμως και πάλι κανείς μπορεί να πει ότι δεν τα πήγε και άσχημα με τις προβλέψεις του!