Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις καταγγελίες του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε τις διαδικτυακές επικοινωνίες στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η Βραζιλία είχε χαρακτηρίσει «μη ικανοποιητικές» τις εξηγήσεις που είχαν δώσει οι ΗΠΑ για το απόρρητο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA. Ο Μπάιντεν «εξέφρασε τη λύπη του για τον αρνητικό αντίκτυπο στη Βραζιλία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα», είπε η υπουργός Επικοινωνιών της Ρούσεφ, Χελένα Τσάγκας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε 25 λεπτά.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του προς τις αρχές της Βραζιλίας να στείλουν στις ΗΠΑ μια αντιπροσωπεία ώστε να πληροφορηθούν περισσότερες πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την υπόθεση. Η Τσάγκας είπε ότι η Βραζιλία αποδέχεται την πρόταση αλλά δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιος θα πάει στην Ουάσινγκτον και πότε θα γίνει αυτό.

Η εφημερίδα O Globo σε άρθρο της στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι η NSA είχε βάλει στο στόχαστρο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με κατασκοπευτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις, επικαλούμενη τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν.

Με αφορμή το θέμα αυτό, ορισμένοι Βραζιλιάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να επισκεφθεί η Ρούσεφ την Ουάσινγκτον, τον προσεχή Οκτώβριο ενώ αμφισβήτησαν και την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που μελετούν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Η πρόεδρος πάντως είπε στον Μπάιντεν ότι το ταξίδι της δεν αναβάλλεται και ότι ελπίζει πως η υπόθεση της κατασκοπείας θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τότε.