Από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε έχουν ήδη σημειωθεί πάνω από 3.000 επιθέσεις με οξύ σε ανυποψίαστα θύματα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Acid Survivors Foundation (ASF), που έχει συσταθεί για την υποστήριξη των θυμάτων στο Μπαγκλαντές, η πλειοψηφία αυτών είναι γυναίκες ή νεαρά κορίτσια, πολλά από τα οποία είναι κάτω των 18 ετών
Εδώ και περίπου 10 χρόνια ο ASF μάχεται για την καταπολέμηση του «φαινομένου» αυτού, που συνηθίζεται σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Μπαγλαντές, η Ινδία κ.ά.
Οι κυριότεροι λόγοι που επικαλούνται οι θύτες είναι οι διαφωνίες για την «οφειλόμενη» προίκα, η άρνηση των προτάσεων γάμου ή οι κτηματικές διαφορές. Παραμορφωμένοι για μια ζωή, πολλοί από τους επιζώντες τέτοιων επιθέσεων χάνουν ακόμη και την όρασή τους είτε μερικώς, είτε ολικώς ενώ άλλοι δεν καταφέρνουν να το ξεπεράσουν ποτέ.
Στην προσπάθειά του να επιστήσει την προσοχή στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και θέλοντας να αναδείξει τις τραγικές αυτές ιστορίες μέσα από την τέχνη, ο δανός φωτογράφος Ken Hermann δημιούργησε μια σειρά πορτρέτων με θύματα ανάλογων επιθέσεων, γράφει η Daily Mail.
Μέσα από τη δουλειά του θέλει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Μπορεί να αναδειχθεί η ομορφιά και να επικρατήσει, όταν αθώοι παραμορφώνονται από επιθέσεις με οξύ;», «Μπορούν τα θύματα να βγουν πιο δυνατά και αποφασισμένα μέσα από αυτήν την περιπέτεια;» προσθέτει το δημοσίευμα.