Μάθετε τα μερικά φαγητά-σύμβολα κάθε χώρας που πρέπει να δοκιμάσετε.

Πιερόγκι (Pierogi) – Πολωνία

Το φαγητό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχει αρχίσει να τραβάει την προσοχή όλου του πλανήτη όλο και περισσότερο και πώς να μην συμβεί αυτό με υπέροχα φαγητά, όπως τα πιερόγκι. Στην πραγματικότητα, η προέλευση του πιάτου είναι άγνωστη, μιας και αποτελεί φαγητό διάφορων χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, η εκδοχή των πιερόγκι της Πολωνίας είναι η πιο δημοφιλής. Τα πιερόγκι είναι ένα είδος ζύμης, που μοιάζει με τα τορτελίνια, που συνήθως βράζονται αρχικά και έπειτα ή ψήνονται ή τηγανίζονται σε βούτυρο με κρεμμύδια τις περισσότερες φορές. Παραδοσιακά επιδέχονται διάφορες γεμίσεις όπως πατάτα, λάχανο τουρσί, κρέας, τυρί ή ακόμα και φρούτα. Τα πιερόγκι σερβίρονται σε ποικίλες μορφές και με διάφορες γεύσεις, αλμυρά, γλυκά ή πικάντικα και θεωρούνται το εθνικό πιάτο της Πολωνίας. Η πολωνική λέξη πιερόγκι είναι πληθυντικού αριθμού, καθώς ο ενικός αριθμός χρησιμοποιείται σπάνια, ίσως γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

Σούσι – Ιαπωνία

Ελάχιστοι άνθρωποι πια στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ή δεν έχουν δοκιμάσει σούσι. Το κοινό συστατικό που περιλαμβάνεται σε όλα τα διαφορετικά είδη σούσι είναι το ρύζι για σούσι. Η ποικιλία που υπάρχει στο σούσι έγκειται στις διαφορετικές γεμίσεις και τις σος στις οποίες μπορούμε να το βουτήξουμε, τα μπαχαρικά που έχει και την προετοιμασία του. Τα ίδια συστατικά μπορεί να συνδυαστούν είτε με παραδοσιακό είτε με πιο σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σούσι παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες που μπορεί να βρει κανείς στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη, αλλά σπάνια στην Ιαπωνία. Όλες αυτές οι διαφοροποιημένες μορφές σούσι έχουν δημιουργηθεί για να ταιριάζουν με τον δυτικό τρόπο ζωής και τη δυτική κουζίνα. Προσέξτε, ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε σούσι, αποφύγετε αυτό που περιέχουν ψάρι φούγκου (pufferfish fugu), καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Σκεφτείτε ότι ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας δεν επιτρέπεται να φάει αυτό το ψάρι, γιατί θεωρείται πολύ ριψοκίνδυνο για αξίωμά του!

Spring rolls– Βιετνάμ/Κίνα

Τα spring rolls είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο περιγράφουμε όλα τα τυλιχτά ρολάκια στη δυτική κουζίνα που σερβίρονται ως ορεκτικά. Οι ανατολικές και νοτιοανατολικές εκδοχές των spring rolls έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την προέλευσή τους, τον τρόπο μαγειρέματός τους, το είδος του τυλίγματος και τη γέμισή τους. Τα spring rolls μπορεί να είναι γλυκά ή πικάντικα, ψημένα ή τηγανισμένα. Τα πικάντικα spring rolls περιλαμβάνουν συνήθως λαχανικά, ενώ τα ψημένα spring rolls είναι τις περισσότερες φορές πιο μεγάλα και πιο νόστιμα. Επίσης, ανάλογα το εστιατόριο στο οποίο θα τα γευτείτε, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη γεμίσεων, όπως κρέας και τυρί με λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούνται σε πολλά εστιατόρια, όχι απαραίτητα κινέζικα, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Μπουρίτο – Αμερική/Μεξικό



Τα μπουρίτο δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά είναι από τα πιο διάσημα πιάτα στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Τα μπουρίτο αποτελούνται από μια τορτίγια σταριού που περιλαμβάνει διάφορες γεμίσεις. Η τορτίγια είναι συνήθως ελαφρά ψημένη ή περασμένη από ατμό για να μαλακώσει και να μπορεί να τυλιχθεί πιο εύκολα. Στο Μεξικό, τις περισσότερες φορές η γέμιση είναι φασόλια ή κρέας, ωστόσο, στην Αμερική υπάρχουν πολλοί και διάφοροι συνδυασμοί για το τι θα περιλαμβάνει το μπουρίτο. Υλικά όπως μεξικανικό ρύζι, φασόλια, μαρούλι, σάλσα, κρέας, αβοκάντο, τυρί και sour cream είναι μερικά από όσα μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπουρίτο, ενώ ακόμα και το μέγεθος διαφέρει, καθώς τα αμερικανικά μπουρίτο φαίνεται να είναι πολύ πιο μεγάλα από τα μεξικανικά. Δυστυχώς, στην Ευρώπη τα εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί αυθεντική μεξικανική κουζίνα είναι λίγα, ωστόσο, με λίγη καλή έρευνα μπορείτε να απολαύσετε τα πραγματικά μεξικανικά πιάτα.

Fish and Chips – Αγγλία

Τα λεγόμενα fish and chips είναι το πιο διαδομένο και δημοφιλές πιάτο της Μεγάλης Βρετανίας, που όμως είναι συχνό φαγητό και στα ταχυφαγεία της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελείται από ψάρι καλοτηγανισμένο σε πολύ λάδι, σερβιρισμένο από τηγανητές πατάτες και γαρνιρισμένο με αλάτι και ξύδι. Στις μέρες μας, το εν λόγω φαγητό είναι το απόλυτο must για όσους επισκέπτονται την Αγγλία, όπου θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά ακόμα και τα ξημερώματα, ύστερα από ξέφρενη διασκέδαση σερβιρισμένο σε κομμάτια εφημερίδας!

Κρουασάν – Γαλλία

Το κρουασάν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι εκείνη η μαλακή, αφράτη, βουτυρένια ζύμη που όλοι έχουμε απολαύσει είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό με διάφορες γεμίσεις, αλλά και σκέτο. Μπορεί να το δοκιμάσει κανείς γλυκό αλλά και αλμυρό, ωστόσο, όπως και αν το φάτε, είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Στη μητέρα Γαλλία που το ανέδειξε, το απολαμβάνουν συνήθως σκέτο, χωρίς γέμιση και χωρίς έξτρα βούτυρο. Στην Αμερική, διάφορες γλυκές και αλμυρές γεμίσεις κάνουν το κρουασάν ένα πολύ κοινό φαγητό, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία μπορεί κανείς να το δοκιμάσει σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, γεμισμένο με σοκολάτα ή πραλίνα ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ ή και ως αυτούσιο επιδόρπιο. Εδώ στην Ελλάδα, θα το βρείτε και ως γλυκό, αλλά και με ντομάτα, φέτα, γαλοπούλα, σπανάκι ως ελαφρύ γεύμα ή δεκατιανό. Στην Ιαπωνία, το γλασάρουν με ζάχαρη ή το γεμίζουν με σοκολάτα και το πουλάνε συνήθως σε φούρνους. Όπως και να το φάει κανείς, είναι σίγουρο ότι το κρουασάν είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται παγκοσμίως ένα φαγητό που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά.

Χάμπουργκερ – Προέλευση: Γερμανία, Ανάδειξη: Αμερική

Μπορεί η λέξη χάμπουργκερ να προήλθε από το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και γενικά η ιστορία του να ταξιδεύει πίσω στην Ευρώπη του 15ου αιώνα, ωστόσο, το χάμπουργκερ αναδείχθηκε ως πιάτο στην Αμερική. Φτιάχνεται συνήθως από καλής ποιότητας μοσχάρι που σερβίρεται σε στρογγυλά ψωμάκια με διάφορα συνοδευτικά, όπως ντομάτα, τυρί, κρεμμύδια, πίκλες και διάφορες σάλτσες και είναι το πιο συχνό φαγητό των Αμερικανών στα ταχυφαγεία. Απαραίτητο συμπλήρωμα του πιάτου είναι μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές!

Πίτσα – Ιταλία

Το εθνικό φαγητό της Ιταλίας και αγαπημένο φαγητό πάρα πολλών ανθρώπων στον κόσμο, η πίτσα, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει μια πραγματικά καλή πίτσα δεν θα πάει στην Ιταλία, καθώς λέγεται ότι οι πίτσες των Ιταλών είναι πολύ ιδιαίτερες και μακριά από τα γούστα των περισσοτέρων. Αντίθετα, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί φημίζονται πλέον για τις καλύτερες πίτσες, αλλά και πάλι όλα αυτά είναι υποκειμενικά, γιατί το γούστο είναι προσωπικό.

Τηγανητές πατάτες – Βέλγιο

Φυσικά στην πρώτη θέση αυτής της λίστας είναι οι τηγανητές πατάτες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι το συνοδευτικό σε πολλά πιάτα στον κόσμο, είναι κύριο συστατικό σε μερικά άλλα, ωστόσο, από μόνες τους οι τηγανητές πατάτες έχουν τη δική τους πορεία και αξία στις κουζίνες του κόσμου. Ίσως αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι προέρχονται από το Βέλγιο κι όχι από τη Γαλλία όπως νομίζουμε λόγω του ονόματος τους στα αγγλικά (French fries). Στη δυτική κουλτούρα οι τηγανητές πατάτες είναι ο βασιλιάς του γρήγορου φαγητού και ένα δημοφιλές και νόστιμο φαγητό στο οποίο ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο δεν λιγουρεύονται ζεστές και αχνιστές πατάτες τηγανητές όταν τις δουν μπροστά τους.