Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος για ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική παρενόχληση (ή το λεγόμενο mobbing) στους χώρους εργασίας.
Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων της ΠΓΔΜ παροτρύνει όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι θύματα οποιουδήποτε από αυτούς τους τύπους της παρενόχλησης, να προβούν σε καταγγελίες και να ζητήσουν τη σχετική προστασία που παρέχει ο νόμος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων της ΠΓΔΜ Ζίβκο Μίτροφσκι δήλωσε ότι η θέσπιση του νόμου ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος εργασίας.
Ο κ. Μίτροφσκι προέτρεψε όλους τους εργοδότες να ενημερώσουν, εντός τριών μηνών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τους εργαζόμενούς τους σχετικά με τις προβλέψεις του νόμου.
Η Ομοσπονδία Συνδικάτων της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αυστηρές, όπως τις χαρακτήρισε, ποινικές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν χρηματικό πρόστιμο 5.000-6.000 ευρώ για τους εργοδότες οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς και για την προβλεπόμενη αποζημίωση των θυμάτων ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων της ΠΓΔΜ, οι περισσότερες περιπτώσεις mobbing εις βάρος εργαζόμενων έχουν εντοπισθεί στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και στους τομείς της υγείας και της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μίτροφσκι, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες της έρευνας διαμαρτύρονται για ψυχολογική πίεση και για επιπτώσεις στην ικανότητα του εργαζομένου, ενώ ελάχιστοι έχουν παραπονεθεί για σωματική παρενόχληση. Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 42% των ερωτηθέντων έχουν εκτεθεί σε mobbing.