Στη συνεχή αύξηση της ανεργίας αναφέρθηκαν τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, κατά την πανιταλική συγκέντρωση αφιερωμένη στην ιταλική Πρωτομαγιά, η οποία οργανώθηκε, φέτος, στην πόλη της Περούτζια.
«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει», τόνισε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας της κεντροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil.
«Όσοι τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, συνέχισαν να φοροδιαφεύγουν, απαιτείται να συμβάλουν επιτέλους, στο καλό της χώρας. Διότι οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν, πλέον, χρήματα, ούτε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους», πρόσθεσε η Καμούσο.
«Η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα, διαφορετικά, η χώρα μας θα βουλιάξει», πρόσθεσε ο Λουίτζι Αντζελέτι, του συνδικάτου Uil.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο δε επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφφαέλε Μπονάνι, επέμεινε στο ότι «η οικονομία μπορεί να στηριχθεί, μόνον με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολώνια, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες.
Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, παίρνοντας τον λόγο σε συνδικαλιστική κινητοποίηση στη Σικελία, δήλωσε ότι « πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στους ανέργους, διότι η απελπισία, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς τις πιο ακραίες πράξεις». Η Μπολντρίνι αναφερόταν στην ένοπλη επίθεση του 49χρονου Λουίτζι Πρεΐτι, την περασμένη Κυριακή, κατά δυο καραμπινέρων, μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης.
Σε ότι αφορά, τέλος, την καθιερωμένη συναυλία της Πρωτομαγιάς που οργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, στην Ρώμη, αλλά και μια παράλληλη συναυλία στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, με τίτλο «Δουλειά, ποια δουλειά;», η ιταλική αστυνομία αποφάσισε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.
Στόχος, όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση, να αποφευχθεί «μια επικίνδυνη κορύφωση της έντασης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».