Ένας 16χρονος μαθητής από το Κάλγκαρι, στο δυτικό Καναδά, τιμήθηκε για την έρευνά του για μια αντικαρκινική θεραπεία στην οποία νανοσωματίδια χρυσού εγχύονται στον όγκο και θερμαίνονται, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, ο χορηγός του βραβείου.
Ο Αρτζούν Νάιρ, 16 ετών, είναι ινδικής καταγωγής και φοιτά στην Ακαδημία Γουέμπερ του Κάλγκαρι. Συνέβαλε στην ανάπτυξη αυτής της θεραπείας μέσω φωτοθερμίας, καταδεικνύοντας ότι μια αντιβιοτική ουσία (η 17-AAG) μπορεί να επιτρέψει να ξεπεραστούν οι αμυντικοί μηχανισμοί των καρκινικών κυττάρων ενάντια στα νανοσωματίδια και να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία.
Ένα από τα προβλήματα που μείωναν την αποτελεσματικότητα της φωτοθερμίας απέναντι στους όγκους ήταν ότι οι τελευταίοι «αμύνονταν» παράγοντας πρωτεΐνες για να προστατευθούν από τη θερμότητα που σκότωνε τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Αρτζούν Νάιρ κέρδισε το πρώτο βραβείο, ύψους 5.000 δολαρίων Καναδά, του διαγωνισμού Sanofi BioGENEius Challenge Canada, το οποίο του απονεμήθηκε από μια επιτροπή ερευνητών υπό την προεδρία του Δρ. Λουίς Μπαρέτο, πρώην αντιπροέδρου της Sanofi Pasteur.
Ταυτόχρονα, ο νεαρός τιμήθηκε και με το ειδικό βραβείο για την έρευνα με τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες.
Ο 16χρονος δούλευε επί δύο χρόνια την ιδέα του. Πέρσι μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις δύο εργαστηρίων του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και να συνεργαστεί με τους διευθυντές τους, τον Σάιμον Τράντελ και τον Ντέιβιντ Κραμπ, μια σπάνια ευκαιρία για έναν μαθητή λυκείου.