Ο αστέρας της χιπ-χοπ μουσικής Ουάικλεφ Τζιν ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι εγκαταλείπει την προσπάθειά του να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αϊτή το Νοέμβριο, ένα μήνα αφότου η υποψηφιότητά του καταρρίφθηκε από τις αρχές της χώρας.

«Μετά από εβδομάδες σιωπηρής αλλά επώδυνης περισυλλογής μαζί με τη σύζυγο και την κόρη μου, επέλεξα να τερματίσω την προσπάθειά μου να αναδειχθώ στην προεδρία της Αϊτής», ανέφερε ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός σε ανακοινωθέν του.

«Δεν ήταν μια απόφαση στην οποία έφθασα εύκολα· αλλά είναι μια απόφαση που πήρα μετά από πολλή σκέψη».

Ανέφερε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει εντός 2011 ένα άλμπουμ με τίτλο «Εάν Ήμουν Πρόεδρος, η Αϊτινή Εμπειρία».

Το εκλογοδικείο της Αϊτής έκρινε τελεσίδικα τον Αύγουστο ότι ο Τζιν δεν πληρούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος στη χώρα, που είναι ο υποψήφιος ή η υποψήφια να ζει στη χώρα επί πέντε συναπτά έτη πριν θέσει υποψηφιότητα.

Μερικές ημέρες μετά την απόφαση του εκλογοδικείου ο Τζιν κυκλοφόρησε ένα τραγούδι, το οποίο αναπαράχθη ευρύτατα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αϊτής, με το οποίο κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ ότι μηχανεύθηκε την απόρριψη της υποψηφιότητάς του. Ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να εφεσιβάλλει την απόφαση, αλλά αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι ήταν οριστική βάσει του νόμου.

Ο Τζιν, που έχει αρκετούς υποστηρικτές στη νεολαία, αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις, όπως σχετικά με το κατά πόσον μια διασημότητα με μηδενική πολιτική εμπειρία θα μπορούσε να κυβερνήσει την Αϊτή, η οποία πασχίζει να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου που άφησε πίσω του κάπου 300.000 νεκρούς.

«Αν και η προσπάθειά μου να διεκδικήσω την προεδρία διακόπηκε πρόωρα, αισθάνομαι ότι δεν ήταν μάταιη», υποστήριξε ο Τζιν.