Επεισόδια σημειώνονται τις δύο τελευταίες μέρες έξω από τα γραφεία της εβδομαδιαίας φιλελεύθερης επιθεώρησης Southern Weekly στη πόλη Γκουναγκζού, στο νότο της Κίνας, όπου σήμερα οι αστυνομικοί επενέβησαν για να αποτρέψουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του καθεστώτος και πολέμιους της λογοκρισίας, που προσπαθεί να επιβάλλει το κομμουνιστικό καθεστώς στο συγκεκριμένο έντυπο.

Η εβδομαδιαία έκδοση Southern Weekly έχει εμπλακεί σε μια άκρως συμβολική ανοικτή εξέγερση εναντίον του ελέγχου του Τύπου στην Γκουανγκντόνγκ, την πιο ευημερούσα και φιλελεύθερη κινεζική επαρχία, αλλά πολλοί δημοσιογράφοι εμφανίζονται απρόθυμοι να κηρύξουν πλήρη απεργία.

Η Γκουανγκντόνγκ υπήρξε η κοιτίδα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες άρχισαν πριν από τρεις δεκαετίες και έδωσαν στην Κίνα την ώθηση για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το πώς το καθεστώς θα απαντήσει στη μάχη του εν λόγω εντύπου εναντίον της ανάμιξης των υπηρεσιών προπαγάνδας στην έκδοσή του, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δείκτη για τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του νέου ηγέτη του κόμμουνιστικού κόμματος Σι Τζινπίνγκ.

Οι συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα αφού υποστηρικτές της επιθεώρησης, η οποία κυκλοφορεί τις Πέμπτες, αποδοκίμασαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κρατούσαν αφίσες του Προέδρου Μάο Τσετούνγκ και πανό στα οποία η Southern Weekly χαρακτηριζόταν «προδοτική εφημερίδα» επειδή αψηφά το κόμμα.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι πληρωμένοι από την κυβέρνηση ταραχοποιοί που διαστρεβλώνουν την αλήθεια με προπαγάνδα. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ο διαδηλωτής Τσενγκ Κιουμπό, που κατέβηκε στο δρόμο για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου.

Δεκάδες αστυνομικοί χρειάστηκε να επέμβουν, παρόλο που επετράπη να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.

Η αντιπαράθεση σχετικά με την επιθεώρηση Southern Weekly, η οποία θεωρείται ένας φάρος ανεξάρτητης ενημέρωσης στο ασφυκτικά ελεγχόμενο τοπίο των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, κλιμακώθηκε σε εθνικό θέμα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και έχει προκαλέσει αιτήματα προς τη νέα ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος για να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου.

Το δράμα άρχισε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν δημοσιογράφοι της επιθεώρησης κατηγόρησαν λογοκριτές ότι αντικατέστησαν την αρχική πρωτοχρονιάτικη επιστολή προς τους αναγνώστες, στην οποία διατυπωνόταν αίτημα για μια συνταγματική διακυβέρνηση, με ένα άλλο άρθρο που εγκωμίαζε τα επιτεύγματα του κόμματος.