Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία καταδίκασαν το ισραηλινό σχέδιο για την κατασκευή ενός μεγάλου οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι οι εποικισμοί «αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη».

«Η ΕΕ και η Ρωσική Ομοσπονδία υπενθυμίζουν ότι οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο τέλος της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν «ότι ανησυχούν πολύ» για τα ισραηλινά σχέδια για την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη. «Τα σχέδια αυτά, αν εφαρμοστούν, θα θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος ενιαίο και βιώσιμο. Ήλθε η ώρα να ληφθούν τολμηρά και συγκεκριμένα μέτρα για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», ανέφεραν η Άστον και ο Λαβρόφ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την πρώτη φάση ενός σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία ενός οικισμού εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Άστον και ο Λαβρόφ κάλεσαν επίσης τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις» για την επίτευξη «μιας βιώσιμης λύσης». Στην κοινή δήλωση όμως τονίζεται ότι «η ΕΕ και η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσουν καμία αλλαγή σε σχέση με τα πριν από τον Ιούνιο του 1967 σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί από τα δύο μέρη».

Στο κοινό κείμενο καλείται το Ισραήλ να «αποφύγει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στην οικονομική κατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής». Καλείται επίσης η παλαιστινιακή ηγεσία να χρησιμοποιήσει «με εποικοδομητικό τρόπο» το νέο καθεστώς του κράτους-μη μέλους παρατηρητή του ΟΗΕ, και να μην λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης με τους Ισραηλινούς.