Συνολικά 69 Ρομά, εκ των οποίων 12 παιδιά, απελάθηκαν σήμερα από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, και υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε ειδική πτήση που τους μετέφερε στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με τη συνοριακή αστυνομία.

Η συγκεκριμένη πτήση, που εκτελέστηκε με αεροσκάφος της ρουμανικής εταιρείας Blue Air, βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή, στο πλαίσιο μίας τυπικής διαδικασίας που έχει στόχο να βοηθήσει όσους θέλουν να επιστρέψουν, δήλωσε ο Αλέν Τεστό, διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (Ofii).

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον να ενταχθούν περίπου 100 Ρομά, αλλά στην πτήση εμφανίστηκαν μόνον οι 69.

Στο αεροδρόμιο βρισκόταν ο Αλέν Φουρέστ, πρόεδρος οργάνωσης τσιγγάνων, ο οποίος επέκρινε την τακτική των γαλλικών αρχών ως καταστροφική, σκανδαλώδη και παράνομη.

«Αυτές οι οικογένειες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην επιστροφή στη χώρα απ’ όπου κατάγονται και στον θάνατο από ασιτία και τις καθημερινές διώξεις από την αστυνομία», δήλωσε ο Αλέν Φουρέστ.