Για μη δημοσιοποίηση από τις ιαπωνικές αρχές αμερικανικών στοιχείων σχετικά με την εξάπλωση της ραδιενέργειας που εκλύθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, έκανε λόγο σήμερα υπουργός της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η είδηση ότι η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας και το υπουργείο Τεχνολογίας και Επιστημών απέκρυψαν τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να εντείνει την υπάρχουσα δυσπιστία για την πυρηνική ενέργεια, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση ενέκρινε την επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για συντήρηση.
Στις 11 Μαρτίου του 2011 ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησαν κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκαλώντας εκρήξεις και την τήξη του πυρήνα σε αντιδραστήρες και αναγκάζοντας περίπου 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη συγκέντρωσαν στοιχεία για την ραδιενέργεια από τις 17 ως τις 19 Μαρτίου, σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων και διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι σε μια ακτίνα περίπου 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του εργοστασίου εκτέθηκαν στο ετήσιο επιτρεπόμενο επίπεδο ραδιενέργειας εντός οκτώ ωρών, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) και στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας από το ιαπωνικό ΥΠΕΞ, αλλά καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν τις γνωστοποίησε στο γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων.
«Είναι υπερβολικά θλιβερό ότι οι πληροφορίες αυτές δεν δημοσιοποιήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν καταλλήλως εντός της κυβέρνησης και δεν έχω τρόπο να απολογηθώ, ειδικά στα θύματα της καταστροφής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Βιομηχανίας Γιουκίο Εντάνο, ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της κρίσης.