Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) έκανε σήμερα έκκληση για μία διεθνή αστυνομική δύναμη, που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο νότιο Κιργιστάν. Οι εθνοτικές ταραχές στην περιοχή, προκάλεσαν το θάνατο σε εκατοντάδες άτομα και δημιούργησαν μεγάλο κύμα προσφύγων.

Ο ειδικός εκπρόσωπος για την Κεντρική Ασία στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε, ότι η παρουσία μίας διεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία θα μπορεί να προσφέρει συμβουλές σε τεχνικά θέματα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας αστυνομικής δύναμης στο νότιο Κιργιστάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας ανακοίνωσε σήμερα, ότι η Τουρκία απέστειλε 38 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν από τις βίαιες ταραχές που μαίνονται στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα η Τουρκία απέστειλε 12 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ος του Κιργιστάν. Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και μελών της ουζμπεκικής μειονότητας είχαν ως αποτέλεσμα 251 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι, ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος.