Τι θα έλεγαν οι ηγέτες του κόσμου σε περίπτωση που είχαν πάει στραβά οι μεγάλες αποστολές, τις οποίες προσυπέγραφαν; Είναι γνωστό ότι οι λόγοι που εκφωνούν οι ηγέτες δεν είναι προϊόντα αυθόρμητης έκφρασης, αλλά αποτέλεσμα μακράς σκέψης και… σύσκεψης. Σε ιστορικές συγκυρίες όπου η επιτυχία μιας αποστολής ήταν αμφίβολη, οι ηγέτες είχαν έτοιμους δύο λόγους: έναν για την περίπτωση της επιτυχίας και έναν για την περίπτωση της αποτυχίας.
Το 1944 ο Ντουάιτ Άιζενχάουερ έγραψε – μόνος του και χωρίς να ενημερώσει κανέναν – ένα σημείωμα που θα αποτελούσε την ανακοίνωσή του, εάν η απόβαση στη Νορμανδία δεν πήγαινε κατ’ ευχήν. Το σημείωμα έγραφε:
«Η απόβασή μας στην περιοχή του Χερβούργου και της Χάβρης απέτυχε. Δεν καταφέραμε να εδραιώσουμε τη θέση μας και αποφάσισα να αποσύρω τα στρατεύματά μας. Η απόφασή μου για επίθεση τη συγκεκριμένη στιγμή και στο συγκεκριμένο τόπο βασίστηκε στις πιο αξιόπιστες πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας.
Οι στρατιώτες του πεζικού, της αεροπορίας και του ναυτικού επέδειξαν το μεγαλύτερο θάρρος και την μεγαλύτερη αφοσίωση. Η όποια ευθύνη υπάρχει για την προσπάθεια, θα πρέπει να αποδοθεί σε εμένα και μόνο».
Αντίστοιχη ομιλία είχε ετοιμάσει και ο Ρίτσαρντ Νίξον για την περίπτωση αποτυχίας της αποστολής του Απόλλων 11, η οποία ήταν η πρώτη που έφθασε στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969. Ο λόγος είναι ανατριχιαστικός, καθώς περιγράφει το σενάριο, κατά το οποίο οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη σεληνάκατο και θα έμεναν εγκλωβισμένοι – και καταδικασμένοι – στο φεγγάρι!
Η ομιλία αυτή άρχιζε ως εξής: «Η μοίρα το θέλησε ώστε οι άνδρες που έφθασαν στη Σελήνη για να την εξερευνήσουν, θα μείνουν εκεί για να αναπαυθούν εν ειρήνη.
Αυτοί οι γενναίοι άνδρες, ο Neil Armstrong και ο Edwin Aldrin, ξέρουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν πίσω. Όμως ξέρουν και ότι η θυσία τους γεννά ελπίδα για την ανθρωπότητα.
Αυτοί οι δύο άνδρες θυσιάζουν τη ζωή τους για τον πιο ευγενή σκοπό της ανθρωπότητας: την αναζήτηση της αλήθειας και την κατανόησή της».
Αφού αναφέρεται στις οικογένειες των αστροναυτών, η ομιλία καταλήγει:
«Άλλοι θα ακολουθήσουν και θα βρουν το δρόμο για να γυρίσουν πίσω. Η αναζήτηση στην οποία επιδίδεται ο άνθρωπος δεν θα έχει τέλος. Όμως αυτοί οι άνδρες ήταν οι πρώτοι και θα παραμείνουν πρώτοι στις καρδιές μας».