Οι γονείς του Ότο Βάρμπιερ, του αμερικανού φοιτητή που φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα και επέστρεψε σε τραγική κατάσταση και σε κώμα στις ΗΠΑ, όπου πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, μίλησαν για πρώτη φορά για το τι αντίκρισαν όταν είδαν το παιδί τους μετά από σχεδόν 18 μήνες σε φυλακή της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο πατέρας του Φρεντ περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια την κατάσταση στην οποία επέστρεψε το παιδί του στην πατρίδα του: «Ακουγόταν ένας απάνθρωπος ήχος, σαν ουρλιαχτό», από το σώμα του κι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ένιωσαν καθώς περπατούσαν μέσα στο αεροπλάνο που είχε μόλις προσγειωθεί στις ΗΠΑ.
«Ο Ότο βρισκόταν στο φορείο και έκανε βίαιες σπασμωδικές κινήσεις, βγάζοντας αυτούς τους απάνθρωπους ήχους», είπε ο πατέρας του στο Fox & Friends. «Το κεφάλι του ήταν ξυρισμένο, ένα σωληνάκι που του παρείχε τροφή έβγαινε από τη μύτη του. Κοίταζε με κενό βλέμμα… Ήταν τυφλός. Ήταν κουφός… και φαινόταν σαν κάποιος να είχε πάρει πένσες και να είχε ανακατατάξει τα δόντια του στο κάτω μέρος».
Ο Φρεντ Βάρμπιερ είπε ακόμα πως ο γιος του είχε υψηλό πυρετό και ένα «μεγάλο σημάδι» στο δεξί του πόδι.
«Τον κατέστρεψαν» πρόσθεσε η μητέρα του Ότο, Σιντι. «Καμία μητέρα, κανένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς. Και το γεγονός πως ο Ότο ήταν μόνος του όλον αυτόν τον καιρό, χωρίς κανέναν να τον παρηγορεί, είναι αβάσταχτο».
Ο Ότο Βάρμπιερ, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έκανε ταξίδι αναψυχής στην Βόρεια Κορέα με ένα γκρουπ τουριστών, όταν τον Ιανουάριο του 2016 κατηγορήθηκε ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα του καθεστώτος.
Επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κώμα στις 13 Ιουνίου και απεβίωσε στις 19 του μήνα, έξι ημέρες αργότερα.
Οι αρχές της Βορείου Κορέας φρόντισαν για τη μετάδοση σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη στη χώρα της δημόσιας ομολογία του 21χρονου αμερικανού φοιτητή που είχε συλληφθεί για «τέλεση εχθρικής ενέργειας εναντίον του κράτους»: Ο φοιτητής ομολόγησε την τέλεση της πράξης -είχε… κλέψει προπαγανδιστικό πανό από το ξενοδοχείο του- και κλαίγοντας ικεύτευσε για την απελευθέρωσή του.
Οι δημόσιες ομολογίες μπροστά στις κάμερες θεωρούνται κατά κανόνα, ειδικά για την Βόρειο Κορέα, προϊόν εξαναγκασμού.
Ταυτόχρονα πάντα, σε προηγούμενες περιπτώσεις έχουν σταθεί προάγγελος απελευθέρωσης.
Ο 21χρονος Ότο Βάρμπιερ οδηγήσε, υπό τη συνοδεία φρουρών και με σκυμμένο το κεφάλι αλλά χωρίς χειροπέδες μπροστά στις κάμερες, και ομολόγησε «τα εγκλήματά του», παραδεχόμενος ότι έδρασε «υπό την ανοχή των αμερικανικών αρχών».
«Διέπραξα το έγκλημα να κατεβάσω πολιτικό σλόγκαν από την περιοχή του ξενοδοχείου Yanggakdo στην οποία που έχει κανονικά πρόσβαση μόνο το προσωπικό» είπε. «Στόχος της πράξης μου ήταν να πλήξω τα κίνητρα και την εργασιακή ηθική του κορεατικού λαού, ένας πολύ ανόητος στόχος» είπε.
Το ηθικό δίδαγμα: «Δεν έπρεπε ποτέ να είχε επιτρέψει στον εαυτό μου να παρασυρθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να διαπράξω ένα έγκλημα σε αυτή τη χώρα».
Υποστήριξε ότι ουσιαστικά μέλος τοπικής εκκλησίας στη Βιρτζίνια, όπου σπούδαζε, του υποσχέθηκε πως θα του χάριζε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας 10.000 δολαρίων αν έφερνε πίσω ως «τρόπαιο» ένα προπαγανδιστικό πλακάτ. «Το έκανα επειδή η οικογένειά μου αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες» είπε στην ομολογία του, την οποία έκλεισε κλαίγοντας γοερά, μιλώντας περισσότερο για την οικογένειά του, εκλιπαρώντας τη Βόρεια Κορέα να τον συγχωρήσει και να τον απελευθερώσει και κάνοντας υπόκλιση.