5, 4, 3, 2, 1… Λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα, οι κάτοικοι του πλανήτη απ’ άκρου σ’ άκρο, θα μετρήσουν αντίστροφα για να «μηδενίσει» το ημερολόγιο του 2011 και να αρχίσει το 2012 να μετρά… μέρες.
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ σύντομα -ακόμη και μέσα στο 2012-, ο χρόνος, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ίσως πάψει να υπάρχει.
Ουάσιγκτον 1884. Όλες οι χώρες, -οι τότε ισχυρές χώρες για να είμαστε ακριβείς-, συμφωνούν η ώρα παγκοσμίως να μετριέται με σημείο αναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time ή αλλιώς GMT). Έτσι, ο μεσημβρινός που διερχόταν, νοητά, από το βρετανικό αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς θα σηματοδοτούσε την “ώρα μηδέν”. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη χωρίς διαφωνίες, βεβαίως. Η Γαλλία είχε σφοδρές αντιρρήσεις κι έκανε «προπαγάνδα» υπέρ του δικού της χρόνου, με τον μεσημβρινό “μηδέν” να περνάει από -πού αλλού;- το Παρίσι.
Τα ρολόγια σε ένα… παγκοσμιοποιημένο κόσμο
Το 1972, η ώρα GMT αντικαταστάθηκε από την ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από τον λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο», που βασίζεται στον μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.
Όμως ακόμα και αυτός ο πιο ακριβής χρόνος δεν είναι τέλειος και δεν είναι ταυτόσημος με τον «πραγματικό» αστρονομικό χρόνο, που καθορίζεται από την εναλλαγή της μέρας και της νύχτας ανάλογα με την περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της και με την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο.
Η Γη δεν χρειάζεται πάντοτε τον ίδιο ακριβώς χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο της, τον Ήλιο.
Μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα προστίθενται περίπου ένα ανά ενάμιση χρόνο, συνήθως τα μεσάνυχτα στο τέλος Ιουνίου ή Δεκεμβρίου (ακόμα και τα ατομικά ρολόγια εκείνες τις στιγμές ακινητοποιούνται για ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να προστεθεί ο έξτρα χρόνος), προκαλούν σοβαρά προβλήματα αποσυντονισμού στα συστήματα GPS και στα ρολόγια των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών.
Γι’ αυτό οι ειδικοί του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, με έδρα το Παρίσι, ζητούν επειγόντως να καταργηθεί ο τωρινός τρόπος μέτρησης του γήινου χρόνου.
Τον Ιανουάριο του 2012 θα συνέλθει στη Γενεύη η παγκόσμια σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών.
Οι επιστήμονες θα ξιφουλκήσουν κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να προσθέτουν «διορθωτικά» δευτερόλεπτα ή να αφήσουν τον πραγματικό-αστρονομικό χρόνο να αποκλίνει από τον ατομικό-ηλεκτρονικό και να υιοθετήσουν πλήρως τον τελευταίο χωρίς περιοδικές διορθώσεις.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι (αστρονομικός και ατομικός) θα αποκλίνουν περίπου ένα λεπτό κάθε 60 έως 90 χρόνια, οπότε πιθανώς θα πρέπει να προστίθενται «διορθωτικά» λεπτά πλέον -και όχι δευτερόλεπτα- μία έως δύο φορές κάθε αιώνα.
Ίσως, τελικά η Γαλλία αυτή τη φορά να πάρει το… χρόνο της πίσω.