Δεκαέξι εργαζόμενοι σε χρυσωρυχείο έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις στοές του στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας.

Άλλοι τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι είναι ακόμα παγιδευμένοι στο ορυχείο Λουοσάν, στην επαρχία Σάντονγκ, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο εκπρόσωπο των σωστικών συνεργείων.

Αρχικά είχαν παγιδευτεί πάνω από 300 εργαζόμενοι. Τα πρώτα στοιχεία κατέδειξαν ότι ένα υπόγειο καλώδιο μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά το απόγευμα της Παρασκευής. Ο ιδιοκτήτης του χρυσωρυχείου συνελήφθη.

Τα ορυχεία στην Κίνα είναι τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, με τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας να συμβάλλουν καθοριστικά στα συχνά και συνήθως αιματηρά δυστυχήματα. Η κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα εργασιακής ασφάλειας, ωστόσο οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές των ορυχείων αψηφούν τους κανονισμούς.

Η πλειοψηφία των δυστυχημάτων σημειώνεται στα ανθρακωρυχεία, που παράγουν το καύσιμο από το οποίο η Κίνα αντλεί το 70% της ενέργειας που καταναλώνει κάθε χρόνο.