Οι ηγέτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τους κανονισμούς του μπλοκ για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στη Βρετανία να αποφύγει ένα καταστροφικό «σκληρό Brexit», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα προχωρήσουν αμφότερες σε συμβιβασμό με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα κρατήσει τη Βρετανία εντός του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, είπε ο Μπλερ.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σίγουρα από τις συζητήσεις που είχα, προτίθενται να εξετάσουν αλλαγές για να φιλοξενήσουν τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών σε άρθρο του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΜΚΟ του, την Institute for Global Change (Ινστιτούτο Για την Παγκόσμια Αλλαγή).

«Η αντίθεση στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αν το αναλύσουμε, έχει πολύ περισσότερες μικροδιαφορές. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μοιράζονται κάποιες από τις ανησυχίες των Βρετανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και θα συμβιβάζονταν με την ελευθερία μετακίνησης».

Τα σχόλια του Μπλερ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έρχονται σε αντίθεση με την διαπραγματευτική στάση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο δεν μπορεί να διαλέξει από τα οφέλη της συμμετοχής στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να αποδεχτεί την ελευθερία μετακίνησης των εργαζομένων πολιτών της ΕΕ.

Ο Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του που τόσο το συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσο και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επικεντρώνονται στην έξοδο από την ενιαία αγορά χωρίς να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις.

«Με δεδομένο το διακύβευμα και το τι ανακαλύπτουμε καθημερινά για το κόστος του Brexit, πώς θα μπορούσε να είναι σωστό να αποσύρουμε από το τραπέζι την επιλογή του συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός μιας μεταρρυθμισμένης Ευρώπης;»  διερωτάται ο Μπλερ.

Ο Μπλερ διετέλεσε πρωθυπουργός για μια δεκαετία, μέχρι το 2007. Επιθυμούσε την είσοδο της Βρετανίας στην ευρωζώνη και θεωρούσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να ηγηθεί εντός της ΕΕ και όχι να αποχωρήσει από αυτήν.