Με τον αρμόδιο υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις επικεφαλής, η βρετανική αποστολή θα αρχίσει σήμερα στις Βρυξέλλες τις ιστορικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως γράφει το Sky News, ο Ντέιβις και η ομάδα του θα έχουν συναντήσεις με τα αντίστοιχα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ηγούνται της διαπραγμάτευσης για λογαριασμό των χωρών- μελών της ΕΕ.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ζωές των πολιτών μας» δήλωσε ο Ντέιβις.
«Θέλουμε και οι δύο πλευρές να βγουν δυνατές, προβάλλοντας τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, ηγέτιδες στον κόσμο, και να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας στην προστασία των πολιτών μας» σημείωσε και πρόσθεσε «Παρότι ο δρόμος είναι μακρύς, ο προορισμός μας είναι ξεκάθαρος, μια βαθιά και ιδιαίτερη εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Μια συμφωνία μοναδική στην ιστορία».
Μετά την πρώτη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντέιβις και του επικεφαλής διαπραγματευτή από την πλευρά της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
Σύμφωνα με το Sky News, η ομάδα της Βρετανίας αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στην ολοκλήρωση της στρατηγικής της, η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Η Τερέζα Μέι είχε απευθύνει στους ψηφοφόρους έκκληση να επιλέξει τη «δυνατή και σταθερή ηγεσία της» για να διασφαλίσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ισχυρό στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών και η απώλεια της αυτοδυναμίας από τους Συντηρητικούς άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το τι είδους Brexit θέλει πραγματικά η Βρετανία.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά του πέρασε το Σαββατοκύριακο κάνοντας ορεινή πεζοπορία στη Σαβοΐα, στις γαλλικές Άλπεις. «Πίσω στην πατρίδα μου τη Σαβοΐα, για να αντλήσω τη δύναμη και την ενέργεια που απαιτεί η μακρά πεζοπορία…» έγραψε στο Twitter.
Στην πρώτη φάση των συνομιλιών θα κυριαρχήσουν τρία θέμα- κλειδιά.
Πρώτον, το στάτους και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ, δεύτερον οι οικονομικές δεσμεύσεις που η ΕΕ περιμένει από το Λονδίνο, ο λεγόμενος «λογαριασμός της εξόδου» και τρίτον το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρεια Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Σημειώνεται πως με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το σύνορο αυτό θα είναι το μόνο χερσαίο ανάμεσά τους. Εάν με την έξοδο από την ΕΕ το Λονδίνο αποχωρήσει και από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, το ιρλανδικό σύνορο θα είναι κλειστό, εκτός και αν οι δύο πλευρές βρουν δημιουργικές λύσεις.
Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των συνομιλιών, μπορεί να αρχίσει η δεύτερη που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Η πλευρά της ΕΕ έχει δηλώσει πως αυτό θα γίνει μόνο όταν θα έχει καταγραφεί «επαρκής πρόοδος» στην πρώτη φάση.