«Οι ηγέτες των δυτικών χωρών είχαν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την υποστήριξή τους στην επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Για να μιλήσω ειλικρινά, όταν γίνονταν συζητήσεις χωρίς την παρουσία Τύπου, πρακτικά σχεδόν όλοι με τους οποίους συνομίλησα για αυτό το θέμα αναγνώρισαν το γεγονός της (γεωργιανής) επίθεσης και τη βάσιμη απάντηση» της Ρωσίας, δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα.

Εξήγησε παράλληλα ότι «για άλλους λόγους κάποιοι από τους εταίρους μας δεν μπόρεσαν να εκφραστούν δημόσια».

Εξάλλου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου για το θέμα της διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα για «εθνοκάθαρση» στις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Οι συνεδριάσεις «θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις προκαταρκτικές ενστάσεις αναρμοδιότητας που έθεσε η Ρωσία», η οποία εκτιμά ότι το ΔΠΔ δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το αίτημα που υπέβαλε η Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 για τη λήψη έκτακτων μέτρων.