Η πρώην υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Σάλι Γέιτς κατέθεσε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο σχετικά με τον (τότε) Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και το ενδεχόμενο εκβιασμού του από τη Ρωσία.
Η Γέιτς κατέθεσε στην υποεπιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας, η οποία διερευνά αποκλειστικά τις κινήσεις του Φλιν, όπως αναφέρει το reuters.
Ωστόσο, η κατάθεσή της δεν διαφώτισε αποτελεσματικά άλλες πλευρές της έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί για την εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ του 2016. Επίσης, η Γέιτς δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το ενδεχόμενο μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διατηρούσαν επαφές με τη Μόσχα.
Η ίδια αρνήθηκε επανειλημμένα να συζητήσει λεπτομέρειες για την έρευνα σε δημόσια ακρόαση, όπως η αναφερόμενη επιτροπή των ακροάσεων. Κατάθεση στην επιτροπή έδωσε κι ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ήταν γνώστης πληροφοριών για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει απόρρητες πληροφορίες.
Η Γέιτς βρέθηκε περιστασιακά στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ στις 30 Ιανουαρίου, μετά την άρνησή της να υπερασπιστεί το πρώτο προεδρικό διάταγμα του σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Η ίδια είχε προειδοποιήσει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον Μακγκάν στις 26 Ιανουαρίου ότι ο Φλιν δεν είχε πει την αλήθεια για τις συνομιλίες τους με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.
Κατά τον πρώτο δημόσιο σχολιασμό της υπόθεσης αυτής η Γέιτς δήλωσε πως φοβόταν για το ενδεχόμενο εκβιασμού του Φλιν από τη Μόσχα, καθώς οι Ρώσοι γνώριζαν επίσης ότι ο Φλιν δεν είχε αποκρύψει την αλήθεια για τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ κι αναφορικά με τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο συνταξιούχος στρατηγός Φλιν, που είχε βολιδοσκοπηθεί και για τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του Τραμπ, έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πρόσωπο για τη διεξαγωγή των ερευνών σχετικά με τη διερεύνηση ύποπτου ρωσικού ρόλου στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η Μόσχα από την πλευρά της έχει απορρίψει κάθε ανάμειξη, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ αρνείται τους ισχυρισμούς για συνωμοσία με τη Ρωσία.
Η Γέιτς εξέφρασε στους Γερουσιαστές τη σοβαρή ανησυχία που είχε για «το ενδεχόμενο εκβιασμού του (τότε) συμβούλου εθνικής ασφάλειας από τους Ρώσους. Επί τη βάσει της λογικής, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να βρίσκεται σε μία θέση στην οποία, θα μπορούσε να εκβιαστεί από τους Ρώσους», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
Ο Τραμπ από την πλευρά του συνέχιζε να κάνει θετικά σχόλια για τον Φλιν πριν συμπληρωθούν 18 ημέρες από τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει η Γέιτς οδηγώντας τελικά σε παραίτηση των Φλιν για την απόκρυψη των συνομιλιών του με τον Κίσλιακ, αλλά και την παραπλάνηση από τα λεγόμενά του του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς.
Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές που θεώρησαν ύποπτη την καθυστέρηση ανάληψης δράσης από τον Τραμπ στο ζήτημα.
Η Γέιτς κατέθεσε ότι στη διάρκεια των συναντήσεών της με τον Μακγκάν «υπήρχε η αίσθηση κατανόησης ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό…, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα, τότε, θα προκαλούνταν υπόνοιες» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
Στη διάρκεια της δικής του ακρόασης από την Γερουσία, ο Κλάπερ περιέγραψε ως έγκυρο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» σύμφωνα με το οποίο, αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ενήμεροι στα τέλη του 2015, για ύποπτες επαφές μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων, ενώ οι σχετικές πληροφορίες είχαν διαβιβαστεί στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Ναι, είναι έγκυρο κι ιδιαιτέρως σοβαρό», τόνισε ο Κλάπερ.
Η Γέιτς είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τον (τότε) εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να μην διορίσει τον Φλιν στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με πρώην σύμβουλο του Ομπάμα. Η προειδοποίηση αυτή του Ομπάμα είχε δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε κι από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.