Τη συντριπτική της ήττα από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιχειρεί να διαχειριστεί η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, έχοντας παρακαταθήκη το υψηλό ποσοστό που πέτυχε- αν και δεν έφτασε το όριο του 40% που το κόμμα της είχε θέσει ως επιτυχία.
Όπως γράφει το Reuters, στόχος της Λεπέν είναι να διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί στο κόμμα της και να το αναδείξει στη βασική αντιπολίτευση του νέου ηγέτη της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Λεπέν είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στο Εθνικό Μέτωπο παρά την κριτική που δέχθηκε από κάποια κομματικά στελέχη- συμπεριλαμβανομένων και πολύ στενών συγγενών της- για την προεκλογική της εκστρατεία.
Παρότι έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστά περίπου 35-65%, η 48χρονη πέτυχε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τον πατέρα της που είχε επίσης περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2002. Δεν κατάφερε όμως να πιάσει το 40% που κομματικά στελέχη είχαν πει πως θα ήταν επιτυχία.
Το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα θα επικεντρωθεί τώρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αν και η Λεπέν αναγνώρισε πως χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές.
Σε σύντομες δηλώσεις της προς τους ψηφοφόρους της, που γιούχαραν τη νίκη του Μακρόν και μετά έψαλλαν τη Μασσαλιώτιδα, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της ήττας της, η 48χρονη είπε πως το Εθνικό Μέτωπο «πρέπει να ανανεωθεί βαθιά».
«Θα προτείνω να αρχίσει αυτή η βαθιά μεταμόρφωση του κινήματός μας με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική δύναμη» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Florian Philippot είπε πως το νέο κόμμα δεν θα έχει το ίδιο όνομα- αυτό που μετρά ήδη τέσσερις δεκαετίες. Το όνομα αυτό είναι σήμα κατατεθέν τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό αλλά είναι στενά συνδεδεμένο με τον πατέρα της προέδρου, τον Ζαν Μαρί Λεπέν, που «κουβαλάει» πολλές καταδίκες για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους,
Παρότι η Λεπέν δεν έθεσε το θέμα του ονόματος του κόμματος, ανέφερε πως στόχος της είναι να γίνει άνοιγμα σε ψηφοφόρους πέρα από το τωρινό Εθνικό Μέτωπο και να αναδομηθεί το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας στο δίπολο «πατριώτες» έναντι «υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης».
Η επίτευξη αυτού του στόχου πάντως δεν φαίνεται να είναι εύκολη δουλειά.
Ο Nicolas Dupont-Aignan, ηγέτης ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος που στήριξε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο έχοντας συγκεντρώσει περίπου 5% στον πρώτο και τον οποίο η Λεπέν προόριζε για πρωθυπουργό της, εάν κέρδιζε- δήλωσε πως δεν θα την ακολουθήσει στον νέο κομματικό σχηματισμό και πως θα διεκδικήσει αυτόνομα, με τους δικούς του υποψηφίους, θέσεις στο γαλλικό κοινοβούλιο.
«Εάν ούτε ο άνθρωπος που θα γινόταν πρωθυπουργός της δεν την ακολουθεί, το ερώτημα είναι ποιος θα πάει μαζί της και ποιες θα είναι οι πολιτικές του νέου κόμματο» διερωτάται ο Jean-Yves Camus, ερευνητής που ασχολείται με την άκρα δεξιά.
Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων φιλοδοξεί να επανορθώσει πολιτικά στις βουλευτικές εκλογές. Τα στελέχη του και οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του θα μείνουν στο κόμμα και δεν θα προσχωρήσουν στο κόμμα Λεπέν, λένε οι αναλυτές.