Ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT Φιλίπ Μαρτινέ εκτιμά πως δεν υπάρχει «τίποτα καλό» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, προειδοποιώντας παράλληλα κατά ορισμένων πτυχών εκείνου του Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Liberation.
Απαντώντας σε ερώτηση για την υποψήφια του FN, ο συνδικαλιστής ηγέτης απαντά: «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο πρόγραμμά της, που είναι το αντίθετο από εκείνο που προτείνει η CGT». «Πίσω από έναν λόγο που φαίνεται κοντά στους μισθωτούς, δεν αμφισβητεί ποτέ το κεφάλαιο», λέει.
«Ο προστατευτισμός της, που συνίσταται στο να υψώσει τείχη γύρω από τη Γαλλία, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την ευθύνη τους στο κοινωνικό ντάμπινγκ. Αντιπαραθέτει τους εργάτες μεταξύ τους, ενώ η λύση είναι να αυξηθούν τα δικαιώματα όλων των μισθωτών στον κόσμο», λέει ο επικεφαλής της CGT.
Ο Μαρτινέ, η ομοσπονδία του οποίου καλεί να μην δοθεί καμία ψήφος στην υποψήφια του FN την Κυριακή, δεν αποκαλύπτει ωστόσο πού θα ρίξει την ψήφο του, λέγοντας μόνο: «θα πάω να ψηφίσω…»
Προειδοποιεί κατά του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεση να μεταρρυθμίσει τον εργασιακό κώδικα με διατάγματα. «Αν θέλει να πάει πιο μακριά στην απορρύθμιση του εργασιακού κώδικα, μεταξύ άλλων και με μεθόδους παρόμοιες με τον πρώτο εργατικό νόμο για να επικυρώσει το κείμενο, αυτό δεν θα περάσει όπως ένα γράμμα στο ταχυδρομείο», προειδοποίησε ο Μαρτινέ.
Εμφανίζεται επίσης επικριτικός όσον αφορά την πρόταση του υποψηφίου του En marche! να μειωθούν οι εισφορές των μισθωτών προκειμένου να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη. «Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι ό,τι πιο ισότιμο. Διασφαλίζουν την εθνική αλληλεγγύη. Όμως το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν προσανατολίζεται σαφώς προς μια προστασία πολλών ταχυτήτων», δηλώνει.
«Αυτό λοιπόν που θα κερδηθεί σε αγοραστική δύναμη με τη μείωση των εισφορών θα χαθεί στον γιατρό, στο νοσοκομείο ή στο φαρμακείο, γιατί κάποιος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το σύστημα», λέει.
Ο Μαρτινέ δηλώνει υπέρ του καθολικού δικαιώματος στα επιδόματα ανεργίας, μια άλλη σημαντική πρόταση του Εμανουέλ Μαρκόν, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν αφαιρούνται δικαιώματα από κάποιους για να δοθούν σε κάποιους άλλους». «Αν αποζημιώνονται οι άνεργοι λιγότερο ή για μικρότερο χρόνο ώστε να μοιραστεί η υπάρχουσα κάλυψη με τους ανεξάρτητους απασχολούμενους ή με τους απολυμένους μισθωτούς, αυτό σημαίνει μοίρασμα της μιζέριας», είπε.