Η ανησυχία μπροστά στην αποχή που ενδέχεται να ενισχύσει την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που διεξάγεται την Κυριακή, έχει οδηγήσει σε αύξηση των εκκλήσεων να υποστηριχθεί ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν.
Επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, ερευνητές και επιστήμονες, ακτιβιστές, τα μεγάλα μέσα: άρθρα ή αιτήσεις στο Διαδίκτυο υπέρ του επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αποχή.
Χθες Τρίτη η καθολική εφημερίδα La Croix πήρε θέση, όπως έχουν κάνει και πολλές άλλες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά σε αυτά που κινδυνεύουν να προκύψουν με τη Μαρίν Λεπέν, η αποχή δεν αρκεί», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν σαφές προβάδισμα στον Μακρόν, η αποχή πλησιάζει το 30%, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλους δεύτερους γύρους προεδρικών εκλογών, με εξαίρεση αυτόν του 1969, που έφτασε το 31,1%.
Η αποχή «ισοδυναμεί με το να υποστηρίζει κανείς με μισή φωνή τη Μαρίν Λεπέν στις πιο εμβληματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί στη Γαλλία εδώ και πολλές δεκαετίες», υπογράμμισε ο μαθηματικός Σεντρίκ Βιγιανί σε άρθρο του στην αριστερή εφημερίδα Liberation.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών, κάποιοι εκφράζουν «την πλήρη στήριξή τους» στον πρώην υπουργό Οικονομίας (2014-2016) της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, όπως το έκανε την προηγούμενη Κυριακή ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Έντερς. Άλλοι, όπως οι επικεφαλής της Veolia, Leclerc, Atos, εξηγούν το κακό που θα κάνει στην οικονομία της χώρας μια νίκη της Λεπέν.
Καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν ασυνήθιστα διακριτικοί στη διάρκεια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, εκφράζονται τώρα ανοικτά. Οι κινηματογραφιστές Ματιέ Κασοβίτς και Λικ Μπεσόν, ο διευθυντής του διάσημου φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, προσωπικότητες του θεάτρου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ζαν-Μαρί Λε Κλεζιό, αλλά επίσης τραγουδιστές, σκιτσογράφοι, κωμικοί έχουν κάνει έκκληση συσπείρωσης κατά του Εθνικού Μετώπου.
Οι φωνές αυτές προστίθενται σε αυτές πολιτικών, συνδικαλιστών και αξιωματούχοι της εκκλησίας, με εξαίρεση την Καθολική Εκκλησία, οι οποίοι ήδη μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μακρόν.
Η Μαρίν Λεπέν, που δεν έχει τέτοια στήριξη, προσπαθεί να πείσει τους απογοητευμένους του πρώτου γύρου.
Ένα μέρος των ψηφοφόρων του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν δεν θέλει ούτε να ακούσει για τον Μακρόν, τον οποίο θεωρεί κληρονόμο του Ολάντ.
Από την πλευρά της άκρας αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν η πλειονότητα των ψηφοφόρων του αποφάσισε χθες να απόσχει στον δεύτερο γύρο, όμως το 35% πρόκειται να επιλέξει τον υποψήφιο του «Εμπρός».
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις αιφνιδιαστικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι εκκλήσεις υπέρ του Μακρόν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η εφημερίδα Les Echos υπενθυμίζει «όσο περισσότερες φωνές του πολιτισμού και της πολιτικής υπερασπίζονταν τη Χίλαρι Κλίντον, τόσο περισσότερο οι λαϊκές τάξεις αισθάνονταν ότι τις περιφρονούν».