Θετική ένδειξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε την ανακοίνωση παράδοσης της ευθύνης για την ασφάλεια στις δυνάμεις του Αφγανιστάν και σε πρόσθετες περιοχές της χώρας, μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης για τη χώρα στην Βόννη.

«Αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια και ένα καλό σημάδι ενόψει της διάσκεψης της Βόννης για το Αφγανιστάν», ανέφερε ο Βέστερβελε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα χθες ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε έναν κατάλογο πόλεων και επαρχιών-όπου ζει ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν-στις οποίες η ευθύνη για την ασφάλεια θα μεταβιβαστεί από τα στρατεύματα που διοικεί το NATO στις δυνάμεις της χώρας του στην δεύτερη φάση της διαδικασίας αυτής.

Στη σύνοδο της 5ης Δεκεμβρίου στην πρώην πρωτεύουσα της Γερμανίας εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ΥΠΕΞ από σχεδόν 100 χώρες θα συζητήσουν σχετικά με την περίοδο μετά το 2014, τη χρονιά που έχει οριστεί η προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.