Τις διατάξεις της Συμφωνίας της Γενεύης για το καθεστώς του πρόσφυγα, έθεσαν σήμερα υπό αμφισβήτηση οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο. Μετά από «μάχη» στη σημερινή Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, πέρασε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τεθούν εκ νέου «υπό συζήτηση οι διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς του πρόσφυγα, καθώς και αυτές που καθορίζουν την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Σύμβαση της Γενεύης (1951) εγγυάται για τα δικαιώματα των προσφύγων πολέμου, οι δε χώρες που την έχουν υπογράψει υποχρεούνται στην άνευ όρων υποδοχή τους. Η Σύμβαση θεωρείται ένας από τους πυλώνες της Ευρώπης μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με βάση τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τη έκθεση της «Επιτροπής Μεταναστεύσεων, Προσφύγων και Εκτοπισμένων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε ο Βρετανός βουλευτής Ian Liddel- Grainger από την ομάδα των Συντηρητικών. Παρότι με παρέμβασή του ο εισηγητής άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει τη Σύμβαση της Γενεύης, εντούτοις κράτησε την εν λόγω παράγραφο στην έκθεσή του.
Ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τη Βελγίδα σοσιαλίστρια Petra De Sutter υπέβαλαν τροπολογία ζητώντας να διαγραφεί από το ψήφισμα η παράγραφος με την οποία ζητείται να συζητηθεί εκ νέου η Σύμβαση.
Σύμφωνα με το κείμενο, οι βουλευτές ζητούν να ξεκινήσει «ουσιαστικός» διάλογος ανάμεσα στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR ) και άλλους διεθνείς παράγοντες, σχετικά «με την ερμηνεία των νομικών διατάξεων της Σύμβασης της Γενεύης».
Με παρέμβασή του ο Γερμανός σοσιαλιστής Frank Scwabe, δήλωσε χαρακτηριστικά: «5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους πέρυσι κατά την προσπάθεια μετανάστευσής τους. Θα πρέπει να μας απασχολεί το πώς να εφαρμόσουμε τη Σύμβαση της Γενεύης και όχι το πώς να την αλλάξουμε».
«Η παράγραφος για τη Σύμβαση της Γενεύης είναι απαράδεκτη και είναι ντροπή που έγινε η πρόταση αυτή» δήλωσε η Petra De Sutter. «Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις ίδιες τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο αυτού του σώματος και της Σύμβασης της Γενεύης» υπογράμμισε.
Η Βελγίδα βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της έκθεσης να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης (hot spots), εκτός Ευρώπης σε κράτη που πιθανώς να μην έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για hot spots εκτός Ευρώπης» δήλωσε. «Υπάρχουν στα ελληνικά νησιά, ξέρουμε πως ζουν εκεί οι μετανάστες. Μπορούμε πραγματικά να εξάγουμε τα προβλήματά μας στην Αφρική;», αναρωτήθηκε.
Τελικά, με δεύτερη τροπολογία της Petra De Sutter, η οποία εγκρίθηκε από τους βουλευτές, αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο η δημιουργία hot spots εκτός Ευρώπης. Στο τελικό κείμενο όμως παρέμεινε μια ασαφής έκφραση «για την οργάνωση επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης, σε ασφαλείς τρίτες χώρες».
Τέλος, με το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, οι βουλευτές συμφωνούν με την παροχή «οικονομικής και υλικής υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Ιταλία, για την εξασφάλιση καλών συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής σύμφωνα με τις προηγούμενες δεσμεύσεις».
Το τελικό τροποποιημένο κείμενο εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 18 λευκά.
Από τη 12μελή ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν 4 βουλευτές: Η Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ), η Τάσια Χριστοδουλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) και η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ).
Στην τροπολογία που ζητούσε να διαγραφεί από το ψήφισμα η πρόταση να τεθούν υπό συζήτηση οι διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης για το καθεστώς του πρόσφυγα η Α. Καββαδία και η Τ. Χριστοδουλόπουλου τάχθηκαν υπέρ, ο Μ. Βαρβιτιώτης κατά και η Λ. Κανέλλη λευκό.