Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απέχει σε περίπτωση που διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον οργανισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Επεσήμανε πάντως ότι το παλαιστινιακό αίτημα «δεν έχει καμία ελπίδα να καταλήξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας» κυρίως εξαιτίας των αντιρρήσεων των ΗΠΑ, οι οποίες, αν χρειαστεί, θα ασκήσουν το δικαίωμα του βέτο και ότι δημιουργεί «τον κίνδυνο αντιπαράθεσης και εμπλοκής» στη Μέση Ανατολή.

«Γι’ αυτό το λόγο χθες στη διάρκεια μίας συνάντησης της επιτροπής ένταξης ο μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε ο Ναντάλ.

«Την ώρα που στην περιοχή σημειώνονται ανατροπές, η νομιμότητα των παλαιστινιακών προσδοκιών για ένα κράτος είναι αναντίρρητη», είπε.

Ο Ναντάλ υπενθύμισε ότι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε προτείνει «μία ρεαλιστική λύση που θα επιτρέψει στην Παλαιστίνη να δει το καθεστώς της να ανάγεται σε αυτό του μη μέλους-παρατηρητή στον ΟΗΕ», γεγονός που επιτρέπει την ένταξη σε ειδικούς οργανισμούς του ΟΗΕ.

«Γι’ αυτό το λόγο η Γαλλία υποστήριξε το παλαιστινιακό αίτημα για ένταξη στην Unesco», υπογράμμισε ο Ναντάλ.