Κρίσιμη χρονιά ενδέχεται να είναι το 2017 για διάφορες περιοχές του πλανήτης, όπου υπάρχουν εδαφικές διαφορές, οι οποίες ενδέχεται να αναζωπυρωθούν εν μέσω του κλίματος παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Ένα σύντομο αφιέρωμα στις περιοχές αυτές παρουσιάζει το Ζerohedge, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικές αλλαγές που η διακυβέρνηση Τραμπ θα φέρει, έχουν δημιουργήσει μια σημαντική ασάφεια στο ρόλο που θα παίξουν οι ΗΠΑ στις εδαφικές διαφορές, την ίδια στιγμή που άλλες προκλήσεις έχουν αναθερμάνει την ένταση σε καυτά μέρη του πλανήτη.

«Οποιαδήποτε αλλαγή, από εκλογές που έγιναν πρόσφατα ή άλλες πηγές, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν επιπτώσεις καθώς κράτη, ΜΚΟ κι άλλοι φορείς διαφοροποιούν τις θέσεις τους, ανταποκρινόμενοι στις αλλαγές», σημειώνεται το άρθρο πριν προχωρήσει στις 5 εδαφικές διαφορές που ενδέχεται να επιδεινωθούν τον επόμενο χρόνο…

Θάλασσα της Νότιας Κίνας

ecmlyc4r

Η Κίνα διεκδικεί μεγάλο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και για να ενισχύσει τη θέση της έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά προκειμένου να μετατρέψει τη διαμάχη για την υδάτινη έκταση σε εδαφική.

Υπολογίζεται ότι εμπορικά αγαθά αξίας 5 τρισ. δολάρια ταξιδεύουν στη θαλάσσια περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι η παραμικρή αναστάτωση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στις οικονομίες όλου του κόσμου.

Ισραήλ και Παλαιστίνη

tux0d0km

Για χρόνια, οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν ότι ενεργούσαν σαν ένας «έντιμος διαμεσολαβητής», όπως γράφει το zerohedge, στη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης. Εάν και την παραπάνω θέση δεν την συμμερίζονταν όλες οι πλευρές, η αμερικανική πολιτική παρέμενε προβλέψιμη και σταθερή για σχεδόν 30 χρόνια. Η επερχόμενη διακυβέρνηση Τραμπ σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη μετατόπιση. Συγκεκριμένα από τις αρχές του ’90, οι ΗΠΑ θεωρούσαν τον ισραηλινό εποικισμό σαν εμπόδιο στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ επιπλέον εδώ και χρόνια είχαν επιλέξει να διατηρούν την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ κι όχι στην Ιερουσαλήμ. Όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν απότομα με το διορισμό του David Friedman σαν αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ καθώς ο άντρας είχε εμφανιστεί στο παρελθόν να διαφωνεί και με τις δύο αυτές θέσεις.

Κριμαία

Από την εποχή της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2014, η παγκόσμια αντίδραση ήταν ομοθύμως η καταδίκη της Μόσχας. Ε.Ε., ΗΠΑ κι άλλες χώρες αποφάσισαν τη λήψη κυρώσεων κάτι που συνέβαλε στην μείωση της αξίας του Ρουβλιού και στις χαμηλές επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας. Ο Τραμπ εμφανίστηκε πρόθυμος να άρει τις κυρώσεις σαν αντάλλαγμα για μια συμφωνία για τον πυρηνικό εξοπλισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σύμφωνα με το Zerohedge, κάτι τέτοιο θα εδραίωνε ακόμη περισσότερο τις αξιώσεις της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ο πυθμένας της Αρκτικής

Τον Αύγουστο του 2007, ένα ρωσικό υποβρύχιο καταδύθηκε σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Αρκτικής για να τοποθετήσει μια σημαία στον πυθμένα. Η διεκδίκηση δεν αφορά μόνο στην πρόσβαση στα τεράστια φυσικά αποθέματα κάτω από τον ωκεανό, αλλά και στη δυνατότητα καθορισμού του ελέγχου των πλωτών οδών με το λιώσιμο των πάγων. Από το 2015, η Ρωσία έχει επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τη διεκδίκηση αυτή μέσω αναγνώρισης από τον ΟΗΕ. Διεκδικήσεις στην περιοχή έχουν επιπλέον, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία. Παρότι, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας διέπει πολλές από αυτές τις διαφωνίες, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των διεκδικητών που δεν  έχει υπογράψει τη Σύμβαση. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ασκήσει πίεση στη Γερουσία να υιοθετήσει τη Σύμβαση ώστε η χώρα να μπορεί να συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Δεδομένου λοιπόν ότι ένας μεγάλος αριθμός πρώην στρατηγών θα λάβουν θέσεις στη διακυβέρνηση Τραμπ, μια τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά πιθανή.

Κασμίρ

Διεκδικούμενη από την εποχή της σύλληψης της Ινδίας και του Πακιστάν, το Κασμίρ είναι για χρόνια μια διαφιλονικούμενη περιοχή. Η αναταραχή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και του θανάτου του Burhan Muzaffar Wani, αρχηγού της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Hizbul Mujahideen, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο θάνατος του ηγέτη προκάλεσε διαδηλώσεις και άνοιξε ένα νέο κύκλο βίας και ταραχών αφήνοντας την περιοχή σε μια ιδιαίτερη εύθραυστη κατάσταση.