Εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά και παραβρέθηκαν στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις για να υποδεχθούν το 2017 με χαμόγελα και χαρά.
Λόγω της διαφοράς της ώρας, το Σίδνεϊ ήταν η πρώτη μητρόπολη που άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για το Νέο Έτος: τα μεσάνυχτα (15:00 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 1,5 εκατ. θεατές παρακολούθησαν το θέαμα των πυροτεχνημάτων πάνω από τον εμβληματικό κόλπο και την όπερά του.
Στο Τόκιο, χιλιάδες μπαλόνια αφέθηκαν να υψωθούν στον ουρανό.
Στη Σεούλ μισό εκατομμύριο Κορεάτες επέλεξαν να διαδηλώσουν, με κεριά στα χέρια, για να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση της καθαιρεθείσης προέδρου Παρκ Γκέουν-Χιε.
Στη Ρώμη, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε κατά τον Εσπερινό υπέρ των νέων: «Αν θέλουμε να στοχεύσουμε σ’ ένα μέλλον που να τους αξίζει, δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε παρά μόνο στοιχηματίζοντας να τους περιλάβουμε όλους σ’ αυτό», ιδιαίτερα μέσω της «εργασίας».
Σε όλες τις ηπείρους, η ασφάλεια βρισκόταν στο κέντρο των ανησυχιών.
Έτσι στη Νέα Υόρκη αναπτύχθηκαν περίπου 7.000 αστυνομικοί και δεκάδες απορριμματοφόρα οχήματα τοποθετήθηκαν σε «στρατηγικά» σημεία για να εμποδίσουν οποιοδήποτε όχημα να πέσει πάνω στο πλήθος. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονταν για την παραδοσιακή «κάθοδο της σφαίρας» στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Στο Βερολίνο, εμπόδια από μπετόν και θωρακισμένα οχήματα είχαν επίσης τοποθετηθεί κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να επιδείξουν «συμπόνια» και «συνοχή» μπροστά στους «γεμάτους μίσος δολοφόνους».
Στο Παρίσι, μετά την Πρωτοχρονιά του 2016 που είχε πένθιμη ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για τα θεάματα πυροτεχνημάτων και ήχου και φωτός που ήταν αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους διεκδικεί η γαλλική πρωτεύουσα.
«Δεν έχουμε τελειώσει μ’ αυτή τη μάστιγα της τρομοκρατίας», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις τηλεοπτικές ευχές του για τη νέα χρονιά.
Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία ήταν κλειστή για το κοινό και η πρόσβαση σ’ αυτή είχε περιοριστεί σε 6.000 προσκεκλημένους. Οι «δυσκολίες» του 2016 «μας επέτρεψαν να ενωθούμε», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις ευχές του.
Στη Λευκωσία, πολλές δεκάδες άνθρωποι επωφελήθηκαν από τη διαφορά της ώρας ανάμεσα στο κατεχόμενο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού για να γιορτάσουν δύο φορές την έλευση του 2017. «Ένα είδος ειρηνικής διαμαρτυρίας», εξήγησε κλείνοντας το μάτι ο Μιχάλης Τσικνάκης, ένας από τους οργανωτές των εκδηλώσεων.
Στο Ρίο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το παραδοσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων στην παραλία Κοπακαμπάνα. Λόγω της κρίσης, το θέαμα είχε φέτος μικρότερη χρονική διάρκεια.
Η Αμερική είναι η τελευταία ήπειρος που περνάει σ’ αυτή τη νέα χρονιά, η οποία αρχίζει με πολλές άγνωστες παραμέτρους, κυρίως την έλευση στον Λευκό Οίκο του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευχήθηκε μέσω του Twitter καλή χρονιά «σε όλους, ακόμη και στους πολυάριθμους εχθρούς (του)».
Αβεβαιότητα επικρατεί επίσης όσον αφορά την έκβαση της σύγκρουσης στη Συρία, το σοκ από την οποία διαχέεται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια πέραν της Μέσης Ανατολής, και όπου μια μερική κατάπαυση του πυρός τίθεται τώρα σε ισχύ.
«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν βγήκα για την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη φορά θα την γιορτάσω», είπε ο Αμπντέλ Ουάχαμπ Καμπάνι, ένας 20χρονος φοιτητής στο Χαλέπι αποφασισμένος να προσεγγίσει το 2017 με αισιοδοξία.
Στο Ιράκ, η Βαγδάτη επλήγη από μια διπλή επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους.
Όμως οι Ιρακινοί ήθελαν εντούτοις να γιορτάσουν τη νέα χρονιά. «Αυτή τη νύκτα έχουμε γιορτή… Έχουμε ανάγκη μια νύκτα όπως αυτή, το Ιράκ την έχει ανάγκη», είπε ο Φαντέλ αλ-Αράτχζι, ένας 21χρονος Ιρακινός.