Έπειτα από έρευνα σε 450 πόλεις ανά τον κόσμο, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer» κατέληξε σε μια λίστα με 230 πόλεις που είναι ασφαλείς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι «η σχέση με άλλες χώρες, η εσωτερική σταθερότητα, η εγκληματικότητα και η επιβολή του νόμου».

Μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που κατατάσσονται πολύ χαμηλά στον κατάλογο. Ανάμεσα σε αυτές είναι και μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο εύπορες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές που έχουν δεχτεί το τελευταίο έτος κάτι που τις έχει βυθίσει βαθμολογικά.

Μετά και την επίθεση που δέχτηκε το Βερολίνο την εβδομάδα που διανύουμε, το Business Insider αναδημοσιεύει τις 12 πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη. Στη λίστα αυτή έχει μία θέση και η δική μας Αθήνα…

1

12. Παρίσι, Γαλλία – Εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον Νοέμβριο του 2015 η πόλη συγκλονίστηκε από τις συντονισμένες επιθέσεις με τουλάχιστον 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η αρχή είχε γίνει με την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015, με 12 νεκρούς.

2

11. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία – Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Η επικεφαλής της Mercer Ellyn Karetnick, δηλώνει: «Στην Ευρώπη και αλλού, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και τα περιστατικά πολιτικών αναταραχών παρακολουθούνται στενά και αναλύονται, και κάθε τυχόν επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής για τους ομογενείς αντανακλάται στην κατάταξη».

3

10. Βουκουρέστι, Ρουμανία — Η βία και το οργανωμένο έγκλημα είναι αρκετά χαμηλά στη πρωτεύουσα της Ρουμανίας, αλλά βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις λιγότερο ασφαλείς πόλεις εξαιτίας της διευρυμένης διαφθοράς.

4

9. Ζάγκρεμπ, Κροατία – Όπως και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης, το χάνει αρκετά εξαιτίας της διαφθοράς στην οποία βυθίζεται.

5

7. Ρίγα, Λετονία – Εκτός από τις αντι-μεταναστευτικές διαμαρτυρίες, θριαμβεύει το οργανωμένο έγκλημα και η πορνεία.

6

7. Ρώμη, Ιταλία – Λόγω του συναγερμού σε άλλες ιταλικές πόλεις για τρομοκρατικό χτύπημα και ειδικα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

7

6. Μαδρίτη, Ισπανία – Λόγω της κοινωνικής αναταραχής από τα μέτρα λιτότητας σε εθνικό επίπεδο που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ του πληθυσμού των νέων.

8

5. Βουδαπέστη, Ουγγαρία – Εξαιτίας της μαζικής αύξησης της κοινωνικής αναταραχής στην πόλη από τη προσφυγική κρίση. Αρκετές φορές έχει επικρατήσει χάος στους δρόμους από τις διαδηλώσεις ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει προσπαθήσει να περιορίσει τη ροή των μεταναστών εντός της χώρας.

9

4. Σόφια, Βουλγαρία – Διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής αναταραχής. Οι άνθρωποι στη Βουλγαρία, είναι φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχώς διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση για τις περικοπές των παροχών και των συντάξεων, καθώς και της διαφθοράς.

10

3. Αθήνα, Ελλάδα – «Η πρόσφατη πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχει υπονομεύσει κατάταξη της ασφάλειας του», δηλώνει η Mercer. Η εισροή των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών επιδεινώνει επίσης τη θέση της πόλης.

11

2. Βελιγράδι, Σερβία – Η πόλη βυθίζεται σε μια κατάσταση έντονης διαφοράς, βρίθουν τα περιστατικά δωροδοκίας, κλοπών και βανδαλισμών.

12

1. Κίεβο, Ουκρανία – Λόγω της πολιτικής αναταραχής και των σχέσεών της με τη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει πως το Κίεβο βρίθει από κλοπές, βανδαλισμούς και βίαιες διαμαρτυρίες εξαιτίας των οποίων έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.