Οι επισκέψεις του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία και στην Ελλάδα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με τον νικητή των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Στο επίκεντρο της διάρκειας 90 λεπτών συνάντησης βρέθηκαν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του κ. Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι πρώτα Αμερικανοί και πατριώτες, όχι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι».

Ασφαλώς οι κ.κ. Ομπάμα και Τραμπ δεν έλυσαν τις πολιτικές τους διαφορές, χαριτολόγησε ο κ. Έρνεστ, αλλά συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και η συνάντησή τους ήταν «λίγο λιγότερο άχαρη από ό,τι κάποιοι μπορεί να ανέμεναν».

«Συζητήσαμε για πολλά, ορισμένα θαυμάσια πράγματα, αλλά και για ορισμένες δυσκολίες», ανέφερε νωρίτερα από την πλευρά του ο κ. Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως ο κ. Ομπάμα του εξήγησε «ορισμένα από τα σπουδαία πράγματα που έχουν επιτευχθεί», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σημείωσε επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης έγινε χωρίς να είναι παρόν κανένα στέλεχος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας.

Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον άνθρωπο που από το 2008 του επιτίθεται λέγοντας ότι δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ,ενώ έχει υποσχεθεί να ξηλώσει όσα πέτυχε.

Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ επικίνδυνο μιλώντας για «πρωτοφανούς ανεπάρκειας» υποψήφι, ενώ ο Τραμπ τον αποκαλούσε κάθε μέρα ανίκανο…