Όταν πλέον «κλείδωσε» η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι ηγέτες όλου του κόσμου προχώρησαν σταδιακά σε δηλώσεις που κυμάνθηκαν από πανηγυρικές έως επιφυλακτικές.

Τον πρώτο λόγο είχαν οι δεξιοί πολιτικοί, οι οποίοι έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν τα συγχαρητήριά τους στον Τραμπ. Ακολούθησαν οι ηγέτες από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, με ορισμένους να εμφανίζονται συγκρατημένοι κι άλλους να σπεύδουν να δημιουργήσουν κλίμα συναίνεσης.

Αναλυτικά…

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο πρόεδροι έστειλαν μέσω κοινής επιστολής στον νέο πρόεδρο, μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ».

«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι διατλαντικές σχέσεις. Μόνο με τη στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως ο ISIS, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Ευτυχώς, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ – ΗΠΑ είναι ευρεία και με βάθος: από τις κοινές μας προσπάθειές για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διευθέτηση της κλιματικής αλλαγής, δια τη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Γειτονία, και στις διαπραγματεύσεις για το Διατλαντικό εμπόριο – πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και ανθεκτικοί», δήλωσαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε δήλωσή του ανέφερε: «Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους». Ο ίδιος σημείωσε πως ο Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οιανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», υπογράμμισε.

Βρετανία

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», διαμήνυσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα. Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη με καθυστέρηση τον Τραμπ, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει μια περίοδο ανασφάλειας».

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσω την περίοδο αυτή με διαύγεια και σαφήνεια», τόνισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη. Για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσω χωρίς καθυστέρηση συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα αναλάβει από τις 20 Ιανουαρίου».

Ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τις επαφές με «εγρήγορση και διαφάνεια, γιατί ορισμένες θέσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση τις αξίες και τα συμφέροντα που έχει η Γαλλία με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, «η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αμερικανικές εκλογές απαιτεί περισσότερο από ποτέ μια δυνατή Γαλλία, ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της παντού ανά τον κόσμο». «Η νέα αυτή κατάσταση απαιτεί μια ενωμένη Ευρώπη, ικανή να εκφράζεται και να ασκεί την πολιτική της παντού όπου θίγονται τα συμφέροντά της ή οι αξίες της, όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή, η μάχη κατά της φτώχειας. Η εκλογή αυτή, περισσότερο παρά ποτέ μας οδηγεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτές που αναλογούν στη Γαλλία με πλαίσιο την Ευρώπη. Η Γαλλία πρώτα απ’ όλα και η Ευρώπη μαζί της», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Γερμανία

«Μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.

Ιταλία

Ο Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας-ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Eξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ισπανία

Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο για τη νίκη του και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί του για την ενίσχυση των σχέσεων της Ισπανίας με έναν «απαραίτητο σύμμαχο», όπως σημείωσε.

Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ήταν ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων. Έτσι δεν προκάλεσε εντύπωση ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Ελλάδα

Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήρθε από τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια μέσω Twitter στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του. «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ, σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό του ο κ. Καμμένος.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε -μέσω διαρροών- η αντίδραση του Μαξίμου. «Ήμασταν προετοιμασμένοι και για τα δυο ενδεχόμενα με δεδομένες τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες».

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων καθώς κομβική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου.

Όπως ανάφεραν, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν αλλάζει η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα» για την εξωτερική πολιτική και το χρέος.

Τέλος ανέφεραν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ εξέφρασαν προβληματισμό για ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

Ρωσία

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη ήδη τον Τραμπ για την εκλογή του, υπενθύμισε τις προεκλογικές δηλώσεις του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος μιλούσε για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας τη λύπη του για την επιδείνωσή τους.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, το λάθος δεν είναι δικό μας…Αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη και επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους».

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα ώστε οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις να ξαναβρούν μία σταθερή πορεία ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν.

«Αυτό θα είναι ωφέλιμο για τον ρωσικό λαό και για τον αμερικανικό λαό και θα έχει θετική συνέπεια για τη γενική ατμόσφαιρα στον κόσμο, δεδομένης της ιδιαίτερης ευθύνης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας».

Τουρκία

Την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν.

«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ προέβλεψε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, εάν βέβαια οι ΗΠΑ εκδώσουν τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Παλαιστίνη

Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. «Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

Ισραήλ

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ».

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου επικαλείται την «αναλλοίωτη» σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που βασίζεται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Είμαι βέβαιος ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει ισχυρότερη τη συμμαχία αυτή μεταξύ των δύο χωρών μας και την προαγάγει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Αμερική

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον νικητή των εκλογών για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσία.

«Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κατά την έναρξη του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο β�