Χρειάστηκε μία 24ωρη (!) θυελλώδης συζήτηση και τελικά η αυστραλιανή Βουλή ψήφισε τη «μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση» στην ιστορία της σύγχρονης Αυστραλίας: το φόρο διοξειδίου του άνθρακα.
Μέλη της κυβέρνησης Γκίλαρντ δήλωναν ότι η ψήφιση του νόμου σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, ανοδικής περιόδου για την κυβέρνηση, την πρωθυπουργό και το Εργατικό Κόμμα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν το τελευταίο επεισόδιο ενός θυελλώδους σίριαλ, που κατά περιόδους χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς ανταλλαγές ύβρεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν πιο «άνετο» εξ αιτίας της 24ωρης αποβολής από τη βουλή της ομογενούς σκιώδους υπουργού, Σοφίας Μιραμπέλα. Έτσι, τα περισσότερα νομοσχέδια του πολυνόμου πέρασαν με ψήφους και τα υπόλοιπα με 75 ψήφους υπέρ και 72 κατά.
Κατά γενική ομολογία, η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αποτελεί έκπληξη, διότι η πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών.
Μάταιες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, πριν τη ψηφοφορία, να εκφοβίσει μέλη της κυβέρνησης και τους ανεξάρτητους με τις κατηγορηματικές δηλώσεις του, ότι «ο Συνασπισμός θα ακυρώσει τον πολυνόμο και θα καταργήσει το φόρο ρύπανσης, αν κερδίσει τις προσεχείς εθνικές εκλογές».
Ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013 για 500 περίπου βιομηχανίες της χώρας που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων. Η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα έχει καθοριστεί σε 23 δολάρια τον τόνο, τιμή που αναμένεται να μειωθεί μετά την πρώτη πενταετία, που θα αντικατασταθεί από το Σχέδιο Εμπορίας Ρύπων, που θα επιτρέπει στην αγορά να ρυθμίζει την τιμή των ρύπων ανά τόνο.
Η επιβολή του φόρου θα επιβαρύνει οκτώ εκατομμύρια οικογένειες με 9,90 δολάρια την εβδομάδα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι θα αποζημιώσει τη μέση οικογένεια με φορολογικές μειώσεις και άλλα μέτρα, η χρηματική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 10,10 δολάρια την εβδομάδα.