Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη χώρα του για να βοηθήσουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους.
«Υπήρξε διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να υπάρξει μια τελική αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτών και των συμβούλων υπό την ομπρέλα του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε ο Αμπάντι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Στην Ουάσινγκτον, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι το Πεντάγωνο εισηγήθηκε να σταλούν πάνω από 500 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ.
Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών και το πού θα αναπτυχθούν θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας, αλλά στην πλειονότητά τους οι δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επικείμενη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσδιόρισαν ότι οι επιπλέον στρατιώτες θα είναι 500-600.
Ένας ακόμη αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «προτίθεται να διαθέσει επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ για να εκπαιδεύσει και να συμβουλεύσει τους Ιρακινούς καθώς εντείνονται οι σχεδιασμοί για την εκστρατεία (ανακατάληψης) της Μοσούλης». Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.
Ο Αμπάντι συναντήθηκε με τον Ομπάμα και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Δεν είναι σαφές εάν σφραγίστηκε κάποια συμφωνία εκεί.
Ο αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είχε πει τον Ιούλιο ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα χρειαστεί να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις.
Οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα 4.565 στρατιωτικούς στο Ιράκ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον ο οποίος προσφέρει αεροπορική υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλές στον ιρακινό στρατό. Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις είχαν καταρρεύσει το 2014, αντιμέτωπες με την αστραπιαία προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚ προς τη Βαγδάτη.
Οι ιρακινές δυνάμεις—συμπεριλαμβανομένων κούρδων Πεσμεργκά και υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών πολιτοφυλακών—έχουν ανακαταλάβει τα μισά και πλέον εδάφη που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως την επαρχία αλ Άνμπαρ, αλλά η Μοσούλη, η μεγαλύτερη πόλη που ελέγχει το ΙΚ σε όλο το λεγόμενο «χαλιφάτο» του, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το θέατρο της μεγαλύτερης μάχης μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με αμερικανούς και ιρακινούς αξιωματικούς, η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης ενδέχεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Το σημερινό επίπεδο των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Ιράκ δεν έχει καμιά σύγκριση με τους 170.000 στο αποκορύφωμα της εννιαετούς στρατιωτικής κατοχής μετά την εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2013, έπειτα από την οποία ξέσπασε μια εξέγερση στην οποία πρωτοστάτησε η αλ Κάιντα.
Ο Λευκός Οίκος, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει να εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις, επιμένει πως οι Αμερικανοί δεν θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Όμως παρότι αρχικά τα στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού παρέμεναν μέσα σε βάσεις, οι Αμερικανοί μοιάζουν να σχετικοποιούν αυτή τη θέση όσο η εκστρατεία για τη Μοσούλη πλησιάζει.
Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η επιχείρηση ενδέχεται να εκτοπίσει ένα εκατομμύριο άμαχους.