Οι ψεύτικες ιστορίες, φωτογραφίες και απάτες είναι πολύ συνηθισμένες στο διαδίκτυο, σε βαθμό που πολλές φορές προκαλούν αδίκως πανικό και αναστατώνουν τους χρήστες.

Κάποιες φορές έχει κινητοποιηθεί μάλιστα ακόμη και η αστυνομία για να ανακαλύψει ότι πρόκειται απλώς για κάποιο ψεύτικο περιστατικό. Όλα αυτά τα χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαπατηθεί διαβάζοντας ψεύτικες ιστορίες στο διαδίκτυο που τελικά δεν ίσχυαν.

Δείτε μερικές από τις πιο γνωστές…

1. Η γυναίκα με τα τρία στήθη

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο καθηλώθηκαν με την εικόνα μιας γυναίκας που είχε τρία στήθη. Το περιστατικό έγινε το 2014 και η φωτογραφία της έγινε viral. H Jasmine Tridevil από τη Φλόριντα υποστήριξε ότι έκανε χειρουργική επέμβαση για να αποκτήσει τρίτο στήθος αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι απλώς ήταν ένα ψεύτικο προσθετικό.

11

2. Ο Bill Gates δίνει δωρεάν μετρητά

Αυτή η είδηση-απάτη έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου πολλές φορές. Ξεκίνησε αρχικά το 1997 μέσω ενός mail και επανακυκλοφόρησε ξανά και ξανά. Το 2015 μάλιστα κυκλοφόρησε και μια φωτογραφία με τον ίδιο στο Facebook να κρατάει μια ανακοίνωση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

22

3. Οι γιγάντιες αράχνες-καμήλες

Παρόλο που αυτό το σπάνιο είδος υπάρχει στο Ιράκ, το e-mail που κυκλοφόρησε και έδειχνε την εικόνα ενός γίγαντα στα στρατεύματα στη Βαγδάτη ήταν, στην πραγματικότητα, μια απάτη. Το mail που ανέφερε πόσο γρήγορα μπορούν να ταξιδέψουν οι αράχνες κυκλοφόρησε ταχύτατα και χιλιάδες χρήστες το πίστεψαν.

33

4. Ο μαθητής εκατομμυριούχος

Το 2014, το περιοδικό New York κυκλοφόρησε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ένα 17χρονο αγόρι είχε κάνει μια περιουσία 55 εκατομμυρίων λιρών από πετρέλαιο και χρυσό. Λίγο μετά, ο έφηβος παραδέχθηκε ότι όλη η ιστορία του ήταν μια περίτεχνη φάρσα για να εντυπωσιάσει τους φίλους στο σχολείο του.

44

5. Η ψεύτικη νεράιδα

Ο 31χρονος Dan Baines, ένας σχεδιαστής ψευδαισθήσεων από το Λονδίνο δημιούργησε μια πρωταπριλιάτικη φάρσα το 2007 και εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια φωτογραφία της υποτιθέμενης Derbyshire νεράιδας. Η εικόνα έμοιαζε πολύ πιστευτή και ακόμη περιελάμβανε τα φτερά, το δέρμα και τα δόντια της. Χιλιάδες χρήστες βέβαια το πίστεψαν.

55