Συνήθως αναγνωρίζουμε στα ταχυδρομικά κουτιά μόνο την πρακτική τους αξία, πως ρίχνουμε δηλαδή εκεί τα γράμματα για να φτάσουν τελικά στον παραλήπτη τους. Έτσι μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό να είναι απλά μονόχρωμα κουτιά.
Στην Ιαπωνία έχουν προφανώς άλλη άποψη κι έτσι τα ταχυδρομικά κουτιά δεν είναι ούτε βαρετά ούτε μονότονα αλλά παίρνουν μορφές και χρώματα που εμάς δεν θα μας περνούσαν από το μυαλό.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, υπάρχουν περίπου 25 τέτοια κουτιά σε όλη την Ιαπωνία κι έτσι εκτός από την πρακτική σημασία τους λειτουργούν και ως αξιοθέατα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους. Είναι μάλιστα καταγεγραμμένα στον «χάρτη» postmap.org με συνολικά 175.000 ταχυδρομικά κουτιά σε όλη τη χώρα. Εκεί μπορεί κανείς να δει τις φωτογραφίες τους αλλά και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται.
Τα πρώτα τέτοια πρωτότυπα ταχυδρομικά κουτιά έκαναν την εμφάνισή τους το 1952 για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την προσχώρηση της ιαπωνικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας στην Universal Postal Union.
Μετά άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» κι άλλα κι έτσι τελικά οι πόλεις άρχισαν να τα σχεδιάζουν ως μίνι τουριστικά αξιοθέατα.
Σύμφωνα με τους Japan Times, το μικρό ψαροχώρι Susami κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για το υποβρύχιο ταχυδρομικό κουτί στο μεγαλύτερο βάθος, πολύ δημοφιλές στους δύτες που αγοράζουν αδιάβροχα γραμματόσημα και στέλνουν τα γράμματά τους 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τοπικό ταχυδρομικό γραφείο συλλέγει τα γράμματα από το εν λόγω κουτί κάθε δύο μέρες και τα προωθεί όπως όλα τα άλλα.