Μαύρα σύννεφα με θανατηφόρα τοξικά, παχιά στρώματα άνθρακα, δηλητηριώδης αέρας. Οι πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη έχει η καθεμία την δική της ιστορία, όλες όμως τον ίδιο παρανομαστή, τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πολλές μορφές και κάποια μέρη του πλανήτη, δυστυχώς, φαίνεται πως είναι τόσο μολυσμένα, ώστε να είναι επικίνδυνα πλέον για τον άνθρωπο.
Η μόλυνση μπορεί να είναι χημική, ραδιενεργή ή απλά να χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αποβλήτων σε μέρη που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Σε κάποια μέρη όπως στην πόλη Linfen στην Κίνα, η μόλυνση είναι ορατή, σε κάποια άλλα όμως όπως η μαγευτική λίμνη Karachay στη Ρωσία που το πρόβλημα δεν είναι ορατό, η επικινδυνότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Ποταμός Yamuna, Iνδία
Στον ποταμό Yamuna στο Νέο Δελχί μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, εκτός από οποιαδήποτε μορφή ζωής. Το μόνο που ζει εκεί είναι τα χιλιάδες κολοβακτηρίδια. Πρόκειται για ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια της Ινδίας, συνολικού μήκους 1.370 χιλιομέτρων από τα οποία τα 22 χιλιόμετρα διασχίζουν την ινδική πρωτεύουσα. Για την μόλυνση του ποταμού ευθύνεται η πρωτεύουσα της Ινδίας, καθώς έχει το 80% της ευθύνης των συνολικών αποβλήτων που ρίχνονται στην κύτη του. Και αν και επιβεβαιωμένα είναι ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Νέου Δελχί βασίζεται σε αυτό το βρώμικο ποτάμι για να πίνει νερό.
Η εικόνα του μολυσμένου ποταμού πάντως, φαίνεται πως δεν πτοεί καθόλου τους ντόπιους, οι οποίοι πέφτουν στα νερά του προκειμένου να βρουν κοσμήματα και νομίσματα, που άφησαν οι ινδουιστές κατά τις τελετές τους στην όχθη του ποταμού. Θύμα της μόλυνσης και το διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας το Taj Mahal το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ξύλινα θεμέλια και βυθισμένο σε πηγάδια, τα οποία τροφοδοτούνται από το ποταμό Yamuna. Το πρόβλημα είναι ότι ο ποταμός έχει σχεδόν στερέψει, καθώς έχει πέσει θύμα της ανάπτυξης στην Ινδία, η οποία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα τα ξύλινα θεμέλια να σαπίζουν.
Ποταμός Citarum, Ινδονησία
Ένα ακόμη μολυσμένο ποτάμι είναι ο ποταμός Citarum, ο οποίος είναι το μακρύτερο και μεγαλύτερο ποτάμι στη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του ποταμού. Δεν είναι όμως εκείνοι οι υπαίτιοι για την μόλυνση του αλλά οι 2.000 βιομηχανίες που μολύνουν 5.020 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ποταμού με μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό και άλλες τοξίνες. Αλλά τα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια της Μπαντούνγκ και Cimahi είναι αυτά που διοχετεύουν τα κύρια τοξικά απόβλητα.
Μάλιστα λέγεται ότι το χρώμα του νερού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι βαφή χρησιμοποιούν στα υφάσματα. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε δάνειο 500 εκατ. δολλαρίων για τον καθαρισμό του ποταμού, ανακηρύσσοντας τον ως τον πιο βρώμικο στον κόσμο. Η ρύπανση έχει μειωθεί, αλλά ο ποταμός Citarum παραμένει στην πρώτη δεκάδα των πιο βρόμικων ποταμών στο κόσμο.
Linfen, Κίνα
Η Κίνα είναι η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων χώρα στον κόσμο. Η περιοχή με την χειρότερη ποιότητα αέρα στην χώρα είναι η πόλη Λίνφεν της επαρχίας Σάνχι. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και εισπνέουν καθημερινά κυριολεκτικά σκόνη από άνθρακα. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στην καρδιά της λιγνιτοπαραγωγικής περιοχής της χώρας, και αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι εισπνέουν κάρβουνο. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ευθύνονται μαζί για το 45% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη.
Λίμνη Karachay,Ρωσία
Κρυστάλλινα νερά, καταπράσινο τοπίο, απίστευτη θέα. Η μαγευτική εικόνα της λίμνης Karachay θα μπορούσε να ξεγελάσει οποιονδήποτε, όχι όμως και εκείνους που γνωρίζουν την ιστορία της. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, στη Ρωσία και αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη. Όλα ξεκίνησαν το 1940 , όταν στην περιοχή χτίστηκε το μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο όπλων και αποθήκευσης πλουτωνίου της Ρωσίας.
Μετά από 50 χρόνια μυστικής ύπαρξης, το εργοστάσιο άνοιξε για το κοινό με την υπογραφή του Μπόρις Γέλτσιν. Τα επίπεδα ραδιενέργειας που συγκεντρώνει είναι ικανά να σκοτώσουν άνθρωπο μέσα σε μια ώρα. Η τοξική λίμνη μόλυνε όχι μόνο τις γύρω περιοχές, τον αέρα και το νερό, αλλά έβλαψε και τους εργαζομένους και τους κατοίκους. Υπήρξε αύξηση κατά 21% των περιπτώσεων καρκίνου, 25% σε γενετικές ανωμαλίες και μια αύξηση 41% στη λευχαιμία.
Σκουπιδότοπος του Ειρηνικού
Είναι ένα νησί από σκουπίδια που βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Το μέγεθος του λέγεται ότι είναι δύο φορές το μέγεθος του Τέξας. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές κυρίως για την έκταση της μόλυνσης. Το τοξικό μείγμα πλαστικών ανακαλύφθηκε τυχαία από τον ωκεανογράφο Τσαρλς Μουρ το 1997 κατά τη διάρκεια ιστιοπλοϊκών αγώνων που πραγματοποιούνταν μεταξύ των ακτών του Λος Αντζελες και της Χαβάης.
Έκπληκτος βρέθηκε να επιπλέει πάνω από ένα πυκνό στρώμα από μπουκάλια, συσκευασίες και κάθε λογής πλαστικά αντικείμενα. Έτσι έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συγκεντρώνονται τόνοι σκουπιδιών, με τα περισσότερα να βγαίνουν και να επιπλέουν στη μέση του Ειρηνικού. Καμία χώρα δεν ανέλαβε ποτέ την αποκομιδή αυτού του τεράστιου όγκου σκουπιδιών, καθώς θα ήταν μια τιτάνια προσπάθεια, στην οποία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά.
Dzerzhinsk, Ρωσία
Το Dzerzhinsk της Ρωσίας κατέχει τη θέση της πιο μολυσμένης πόλης του πλανήτη σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Και βέβαια όχι άδικα καθώς σχεδόν 300.000 τόνοι χημικών αποβλήτων έχουν απορριφθεί από το 1930 έως το 1998 και τα τοξικά έχουν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα. Μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου εδώ ήταν το μέρος όπου γινόταν η μεγαλύτερη παραγωγή χημικών όπλων. Ο δείκτης θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το δείκτη γεννήσεων κατά 260% ενώ είναι μια περιοχή με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής, που φτάνει μόλις μέχρι τα 45 χρόνια.
La Oroya, Περού
Κάποτε ήταν μια από τις πιο όμορφες πόλεις της περιοχής . Σήμερα είναι μια από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο. Η μόλυνση ξεκίνησε όταν μια βορειοαμερικανική εταιρεία άφησε να εξαπλωθεί το τοξικό σε όλη την πόλη. Ο μόλυβδος που έχει μολύνει τον αέρα, το έδαφος και το νερό αυτής της πόλης, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού. Έπειτα από μετρήσεις έχει καταγραφεί ότι το 99% των παιδιών της περιοχής έχουν υπερβολικές συγκεντρώσεις μόλυβδου στο αίμα τους κάτι που έχει ως συνακόλουθη συνέπεια την νοητική τους δυσλειτουργία, ενώ τα τοξικά απόβλητα της πόλης των 35.000 κατοίκων είναι υπεύθυνα ακόμα και για πρόωρους θανάτους.
Τσέρνομπιλ, Ουκρανία
Το πιο γνωστό μολυσμένο μέρος του κόσμου φυσικά είναι το Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία. Ο τόπος όπου συνέβη ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα της ιστορίας, η έκρηξη του αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας το 1986. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
Παράλληλα επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα. Δεν ήταν λίγες και οι τερατογενέσεις που αποδόθηκαν στο ατύχημα. Η περιοχή μετά την καταστροφή εγκαταλείφθηκε και από τους 14 χιλιάδες κατοίκους του. Σήμερα παραμένει ακατοίκητο στο μεγαλύτερο μέρος του, λόγω της ραδιενέργειας.
Φουκουσίμα, Ιαπωνία
Στη νεότερη ιστορία το πιο γνωστό πυρηνικό ατύχημα ήταν εκείνο στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 στην Ιαπωνία, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε και ο ένας και μοναδικός κάτοικος που αποφάσισε να μείνει, όταν υπεβλήθη σε εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε συγκεντρώσει στον οργανισμό του τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας.