Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε σήμερα ότι έχουν διευθετηθεί σχεδόν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούσαν με την κυβέρνηση της Τουρκίας για να προχωρήσει η συμφιλίωση των δύο πλευρών.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είχαν φθάσει στο ναδίρ μετά την επίθεση των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα το 2010, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους δέκα Τούρκοι υπήκοοι.
«Θα πω ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το 90% των θεμάτων», δήλωσε σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ο Στάινιτς.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι δύο κυβερνήσεις έχουν κάνει σαφές πως βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο άλλοτε στενά συνεργαζόμενα κράτη στην περιοχή.
Όταν πιέστηκε από το Ράδιο 103 FM να αποκαλύψει πότε συγκεκριμένα μπορεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ο Στάινιτς απάντησε ότι ελπίζει να επιτευχθεί «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και για τις δύο πλευρές: (υπάρχει) στρατηγικό ενδιαφέρον, ενεργειακό και οικονομικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι μια πρόσφατη συμφωνία, στο Ισραήλ, για τους όρους της εκμετάλλευσης των ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου στη Μεσόγειο θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η συμφιλίωση με την Τουρκία. Μέρος αυτών των κοιτασμάτων αερίου θα μπορούσαν να εξαχθούν προς την Τουρκία.
Για να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των διμερών σχέσεων η Τουρκία, άλλοτε μείζων εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή, επέμεινε στην εκπλήρωση μιας σειράς προϋποθέσεων: να ζητηθεί συγγνώμη από το Ισραήλ για την υπόθεση του στολίσκου, να δοθεί αποζημίωση στους οικείους των θυμάτων και να αρθεί ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη το 2013. Όμως οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν την επόμενη χρονιά, με τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ελπίζαμε να μας ζητηθεί συγγνώμη και μας ζητήθηκε», είπε προχθές ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «η αποζημίωση (των θυμάτων) ακούγεται ότι έρχεται επίσης. Το τρίτο σημείο είναι ο αποκλεισμός» της Γάζας.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις ελλείψεις ηλεκτρικού και νερού στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει προτάσεις για τα θέματα αυτά.
«Τα πράγμα φαίνεται ότι προχωρούν με θετικό τρόπο», εκτίμησε ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στις διμερείς συνομιλίες.