Ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα κάλυψαν οι πρώτες εμπεριστατωμένες μελέτες για τις συνέπειες της διαρροής ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

Διαπιστώνεται εκτεταμένη μόλυνση του εδάφους γύρω από το εργοστάσιο ενώ δεύτερη έκθεση προειδοποιεί για απειλή διαρκείας στη τροφική αλυσίδα, καταδεικνύοντας τις εντατικές προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλει η Ιαπωνία για να ξεπεράσει την εν εξελίξει πυρηνική κρίση.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν έξι μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την πυρηνική κρίση και δείχνουν πως πάνω από 30 πόλεις και χωριά έχουν μολυνθεί με ραδιενεργό καίσιο.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 2.200 σημεία και σε 33 ανιχνεύτηκε καίσιο-137 που υπερέβαινε τα 1,48 μπεκερέλ ανά τ.μ., την ποσότητα που οι Σοβιετικοί είχαν θέσει ως όριο για να επιβάλουν την εκκένωση περιοχών μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Σε άλλα 132 σημεία βρήκαν ότι το καίσιο-137 και -135 ξεπερνούσε τα 555.000 μπεκερέλ ανά τ.μ., τα επίπεδα δηλαδή, στα οποία οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης ζητούσαν εθελοντική εκκένωση και επέβαλλαν απαγόρευση της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων.

Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως τα νέα δεδομένα δεν δικαιολογούν απομάκρυνση περισσότερων κατοίκων.