Ένας φρουρός πυρηνικών εγκαταστάσεων σκοτώθηκε την Πέμπτη στη βελγική πόλη Σαρλερουά, δύο 24ωρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Derniere Heure, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως κλάπηκε και η κάρτα πρόσβασης του φρουρού στις εγκαταστάσεις. Ο άντρας σκοτώθηκε ενώ περιπολούσε με τον σκύλο του.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κάρτα πρόσβασης του φρουρού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί και ότι είχε κλαπεί η κάρτα του. Πάντως, η κλοπή της κάρτας σήμανε συναγερμό στις αρχές, δημιουργώντας φόβους για χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Την Πέμπτη, η DH έγραφε ότι οι καμικάζι που ανατινάχθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να βάλουν στόχο μια πυρηνική εγκατάσταση, αλλά μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων τους ανάγκασε να επιταχύνουν τα σχέδιά τους και αντ’ αυτού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Την περασμένη Τρίτη, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών στο Ζαβεντέμ και άλλη μια στον σταθμό του μετρό των Βρυξελλών στο Μαλμπέκ. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 316 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές.

Επίσης στα τέλη του περασμένου έτους οι διωκτικές αρχές βρήκαν ένα βίντεο στο οποίο είχαν καταγραφεί οι κινήσεις ενός άνδρα, που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ένα διαμέρισμα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Το βίντεο αυτό, διάρκειας αρκετών ωρών, δείχνει υλικό από την είσοδο ενός σπιτιού στο βόρειο Βέλγιο και την άφιξη και την αποχώρηση του διευθυντή του βελγικού προγράμματος πυρηνικής έρευνας.

«Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικό σταθμό»

Η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «πριν παρέλθουν πέντε χρόνια», αναγνώρισε σήμερα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η ασφάλεια των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου «του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών», εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος» εντός του Ισλαμικού Κράτους «με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», εκτίμησε. «Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον», σημείωσε.