Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της Τουρκίας και τους Κούρδους αντάρτες επεκτάθηκαν και αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση δύο καμικάζι που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι στην Άγκυρα.

Τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε στην περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αστυνομικός και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένας δεύτερος αστυνομικός σκοτώθηκε στην πόλη Νουσάιμπιν, όπου μέλη του PKK εξαπέλυσαν επίθεση, σύμφωνα με πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα. Στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν δηλώσει όμως ότι τη διέπραξαν δύο μέλη του PKK, πράγμα που όπως είπε χθες θεωρεί «σχεδόν βέβαιο» και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το ένα από τα δύο μέλη του PKK που διέπραξαν την επίθεση, μια νεαρή γυναίκα, «διαπιστώθηκε και τυπικά» ότι είναι η Σεχέρ Τσαλά Ντεμίρ, «γεννημένη το 1992» και «εκπαιδευμένη στη Συρία από την τρομοκρατική οργάνωση YPG»—τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, τον ένοπλο βραχίονα του κυριότερου κόμματος των Σύρων Κούρδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, η 24χρονη γυναίκα, που αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά της αποτυπώματα, είχε ενταχθεί στο PKK το 2013. Οι αρχές στην Άγκυρα δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον δεύτερο καμικάζι.

Από την επίθεση της Κυριακής η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 233 συλλήψεις Κούρδων σε όλη την Τουρκία, μετέδωσε εξάλλου σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ επιβλήθηκε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 03:00, η οποία επεκτάθηκε μετά το πρωί. Πυρά και εκρήξεις ηχούσαν σε όλη την πόλη, ενώ αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καλούσαν με τηλεβόες τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην πόλη Σιρνάκ, άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους από στρατιωτικές βάσεις στοχοθετώντας οδοφράγματα και χαρακώματα. Εκρήξεις οβίδων και πυρά όπλων ηχούσαν σε όλη την πόλη.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν στην επίθεση στην Άγκυρα εξαπολύοντας χθες μια σειρά αεροπορικών επιδρομών, κυρίως στον ορεινό όγκο Καντίλ του Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις των ανταρτών του PKK. Το επιτελείο υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, καταστράφηκαν δύο αποθήκες οπλισμού και δύο θέσεις ρουκετών Κατιούσα.

Η κλιμάκωση της βίας συνοδεύτηκε από νέα σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο ορισμός του τρομοκράτη πρέπει να διευρυνθεί και στους «υποστηρικτές» της τρομοκρατίας—διότι «το να είναι κάποιος βουλευτής, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, συγγραφέας ή στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης δεν μεταβάλει την πραγματικότητα ότι το ίδιο πρόσωπο είναι τρομοκράτης».