Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μέσα σε περίπου έξι μήνες και τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο πάρκο Γκιουβέν στην πλατεία Κιζιλάι. Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 125 τραυματίστηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας. Διευκρίνισε δε τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι δράστες της επίθεσης.

Στο νοσοκομείο παραμένουν 71 άνθρωποι, οι 15 εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τέσσερις στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 125 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 19 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

ankara2 ankara7

Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, Ερντογάν και Νταβούτογλου αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε «επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας» και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. «Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή», τόνισε.

ankara6 ankara7

Τρίτη επίθεση σε έξι μήνες

Στις 17 Φεβρουαρίου29 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και 81 τραυματίστηκαν. Τότε η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα τις Λαϊκές Ομάδες Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG) για την επίθεση. Λίγες ημέρες αργότερα την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε η οργάνωση τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (ΤΑΚ).

ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΚΥΡΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΚΥΡΑ

Στις 10 Οκτωβρίου του 2015 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας στην πορεία ειρήνης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ ύποπτο για την επίθεση είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα απαγόρευσε το Facebook και το Twitter

ΤΟΥΡΚΙΑ TWITTER

Την απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέταξε δικαστήριο της Άγκυρας μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. Την ίδια ώρα πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες.

Πέρσι οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Twitter μετά από την ανάρτηση φωτογραφιών Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος κρατούνταν υπό την απειλή όπλου από μέλη ακροαριστερής οργάνωσης.