Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Μοχάμεντ αλ-Κικ, έναν δημοσιογράφο που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 75 ημέρες και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ εξακολουθεί να κρατείται από το Ισραήλ.
Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας παρόλο που η ισραηλινή δικαιοσύνη ανέστειλε τη διοικητική κράτησή του, που επιτρέπει να κρατείται χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς δίκη, είχε δηλώσει την Παρασκευή ο δικηγόρος του.
Το βράδυ του Σαββάτου, οι υπερασπιστές του 33χρονου ρεπόρτερ του σαουδαραβικου καναλιού αλ-Μάτζντ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν ότι «δίνει μάχη με το θάνατο» στο κρεβάτι του νοσοκομείου της Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται δέσμιος. «Ο Μοχάμεντ βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικής εξάντλησης, κάθε εκατοστό του σώματός του τον κάνει να υποφέρει και οι γιατροί λένε πως μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή».
Αμέσως πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστήριξης, στη Γάζα και την Κυριακή στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπως και στην Τζενίν και τη Ναμπλούς στο βορρά, καθώς και στη Ραμάλα, όπου ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος ζούσε πριν φυλακισθεί.
Εκεί, ανάμεσα στους δεκάδες Παλαιστίνιους που συγκεντρώθηκαν ανταποκρινόμενη στην έκκληση του συνδικάτου των δημοσιογράφων και οργανώσεων υπεράσπισης των Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, ακτιβιστές ανακοίνωσαν πως αρχίζουν απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τον Κικ. Ανάμεσά τους ο Χάντερ Αντνάν, ο οποίος είχε και ο ίδιος πετύχει την άρση της διοικητικής κράτησής του έπειτα από δύο μήνες απεργίας πείνας που τον είχε φέρει στο χείλος του θανάτου.
Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους, ιδιαίτερα αφού οι γιατροί έκαναν λόγο για πιθανές «αμετάκλητες βλάβες» στην υγεία του δημοσιογράφου.
Την Πέμπτη, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τη διοικητική κράτησή του, αυτό το αμφιλεγόμενο εξωδικαστικό καθεστώς που επιτρέπει την κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ούτε δίκη για περιόδους 6 μηνών που μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον, όμως ο Κικ εξακολουθεί να μην έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το νοσοκομείο χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, ο Κικ κινδυνεύει να φυλακιστεί και πάλι μόλις αποκατασταθεί η υγεία του, επειδή η διοικητική κράτησή του συνεχίζεται έως την 1η Μαΐου. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος προειδοποίησε από την πλευρά του ότι δεν θα αρχίσει να τρέφεται ξανά παρά μόνο όταν είναι «ελεύθερος».
Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων Κρατουμένων, εκτος από τον Κικ, άλλοι 12 δημοσιογράφοι κρατούνται από το Ισραήλ, ένας από τους οποίους εδώ και πάνω από 20 χρόνια, καθώς και 5 φοιτητές της δημοσιογραφίας.