Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε χθες τη Ρωσία να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές της Πολεμικής της Αεροπορίας στη Συρία, οι οποίες «σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά κατά μεγάλους αριθμούς» και να εφαρμόσει μια κατάπαυση του πυρός, μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί μια διεθνής διάσκεψη για τον συριακό πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας «μου είπε πολύ άμεσα ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει μια εκεχειρία. Οι Ιρανοί επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο πριν από μιάμιση μέρα ότι θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός τώρα», είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία στην Ευρώπη αφιερωμένη κυρίως στη συριακή κρίση.

«Θα μάθουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες ποιος μιλάει σοβαρά και ποιος όχι», συνέχισε ο Κέρι απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Μόσχα, τον σημαντικότερο σύμμαχο της Δαμασκού, η οποία εξαπολύει βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες γύρω από την πόλη του Χαλεπιού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως υπάρχουν «αποδείξεις» για το ότι «η Ρωσία προφανώς χρησιμοποιεί κλασικές, μη κατευθυνόμενες βόμβες. Αυτές δεν είναι βόμβες ακριβείας και άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται κατά μεγάλους αριθμούς».

Κατήγγειλε εξάλλου ότι «νοσοκομεία πλήττονται, κατοικημένες συνοικίες πλήττονται» αλλά και το ότι όταν φθάνουν σωστικά συνεργεία για να ανασύρουν τραυματίες, «οι βομβαρδισμοί επαναλαμβάνονται και σκοτώνονται τραυματιοφορείς».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Οι Ρώσοι διατύπωσαν ορισμένες εποικοδομητικές ιδέες για τον τρόπο εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός. Αλλά αν μιλάνε απλά για να μιλάνε, ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, κανένας δεν θα το αποδεχθεί αυτό», είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Έπειτα από μήνες προσέγγισης και συνεργασίας με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου να τερματιστεί η κρίση στη Συρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο επικεφαλής του Τζον Κέρι άλλαξαν άρδην τους τόνους από την Τετάρτη, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό, ο οποίος δρα στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, πως υπονομεύει τις εύθραυστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Ουάσινγκτον κρίνει πως η Μόσχα είναι «εν μέρει» υπεύθυνη για τη διακοπή την Τετάρτη στη Γενεύη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που μόλις είχαν αρχίσει.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν να ξαναρχίσει η διπλωματική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Μετά τις διασκέψεις στη Βιέννη και στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 2015, οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις (η Ουάσινγκτον, η Μόσχα, το Ριάντ, η Τεχεράνη) αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλη μια διάσκεψη την 11η Φεβρουαρίου στο Μόναχο για να συζητηθεί μια διευθέτηση, ειδικά η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και η συνέχιση των προσπαθειών για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 260.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες τα τελευταία πέντε χρόνια.