Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη Λιβύη έχουν αυξηθεί στους 5.000 μαχητές, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο αριθμός των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σήμερα στη Λιβύη δρουν περίπου 5.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ στο Ιράκ και τη Συρία ο αριθμός τους ανέρχεται συνολικά στις 19.000-25.000. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι ο αριθμός των ανδρών του ΙΚ στη Λιβύη δεν ξεπερνούσε τις 2-3.000. Στο Ιράκ και τη Συρία έκανε λόγο για 20-30.000 μαχητές ή ακόμη μέχρι και 33.000, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

«Καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τους ξένους μαχητές να μεταβούν στη Συρία και πολλοί από αυτούς κατευθύνονται πλέον προς τη Λιβύη», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η μείωση του αριθμού τους οφείλεται επίσης σε ένα βαθμό και «στις απώλειες στο πεδίο της μάχης, σε λιποταξίες και στις εσωτερικές κυρώσεις» που επιβάλλει το ίδιο το ΙΚ στους μαχητές του.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σύρτη, που απέχει 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε στον κόσμο είναι ένα ψευδοχαλιφάτο που θα έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια από τα πετρελαϊκά έσοδα», είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.

Ο διεθνής συνασπισμός κρίνει πάντως ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εναντίον των τζιχαντιστών δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει επί του παρόντος αφού αρχικά θα πρέπει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη χώρα αυτή.