Κατηγορίες κατά της ιρακινής κυβέρνησης για υπονόμευση της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, εξαπέλυσε η Άγκυρα.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε χθες για να εξετάσει το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Ο Τζααφάρι επισήμανε ότι το αίτημα αυτό προς το Συμβούλιο είναι λύση της υστάτης προσφυγής. «Το Ιράκ δεν φείστηκε καμιάς προσπάθειας να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές οδοί και [διεξήγαγε] διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ», είπε.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεδηλωμένο στόχο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του ΙΚ. Η Άγκυρα απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ντάες», είπε ο Τσεβίκ στο ΣΑ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.