Εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν σήμερα το απόγευμα να μπουν στη σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία με τη Βρετανία, στην περιοχή του Καλαί και απαιτήθηκε η κινητοποίηση μεγάλου αριθμού ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να τους εμποδίσουν.

«Διαπιστώσαμε την παρουσία 800-1.000 μεταναστών» στην περιοχή της σήραγγας, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι. Ο αριθμός αυτός χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανής» για μία ημέρα από αστυνομική πηγή.

«Κοντά στην είσοδο της σήραγγας πολλοί μετανάστες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να επιβραδύνουν την κυκλοφορία για να ανέβουν σε φορτηγά», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου είπε ότι είδε ορισμένους να σκίζουν με κόφτες τα καλύμματα των οχημάτων και να σκαρφαλώνουν στην οροφή τους.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν στο σημείο δέχτηκαν βροχή αντικειμένων και έκαναν χρήση δακρυγόνων», ανακοίνωσε η νομαρχία διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

Περίπου 4.500 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και από χώρες της Ανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ζουν σε άθλιες συνθήκες στη «Ζούγκλα», μια παραγκούπολη που απέχει μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Καλαί. Δεκαοχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουνίου στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία.