Όλα τα θεσμικά και κρατικά όργανα της Σερβίας αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη του Κοσόβου στον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα συνεχίσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σύσκεψης της σερβικής ηγεσίας και εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) στο Βελιγράδι.
Η κρατική και εκκλησιαστική ηγεσία της Σερβίας και εκπρόσωποι της SANU στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, κάλεσαν τα μέλη της UNESCO να μην στηρίξουν το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό και υπογράμμισαν ότι η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία προσχώρησης στην ΕΕ και τη διατήρηση και αναβάθμιση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.
Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό, την οποία υπέβαλε η Αλβανία. Αν η πρόταση εγκριθεί, θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, τον Νοέμβριο.
Στη σύσκεψη στο Βελιγράδι τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο, οι κρατικοί θεσμοί, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η SANU να έχουν ενιαία θέση όσον αφορά την άσκηση της εθνικής πολιτικής, ότι είναι αναγκαίος στην κοινωνία ανοιχτός, συνεχής διάλογος για καίρια εθνικά ζητήματα, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα ταμπού και ότι η ύπαρξη διαφορών αποδεικνύει τη σερβική ανοχή, ειλικρίνεια και δύναμη.
Ειδικότερα στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι θεσμοί και τα κρατικά όργανα της Σερβίας αντιτίθενται σθεναρά στην ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO και καλούν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού και τις χώρες που στηρίζουν το σχετικό αίτημα να το απορρίψουν.
Οι σερβικές εκκλησίες και μονές στο Κόσοβο ανήκουν στην κληρονομιά κυριότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβίας και οποιαδήποτε υφαρπαγή της κληρονομιάς αυτής θα σήμαινε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο για τη διατήρηση των σημαντικότερων θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων του σερβικού λαού, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο και του σερβικού πληθυσμού που ζει στην περιοχή.
Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου
Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα παλέψει για τη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας του σερβικού λαού. Την ίδια στιγμή, έχοντας επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας στην περιοχή και με στόχο ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους τους Αλβανούς στο Κόσοβο, η σερβική κυβέρνηση, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών κρίνουν αναγκαία την επίλυση όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και με πρόσθετες προσπάθειες για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τους Αλβανούς. Η υποστήριξη της δημιουργίας Ένωσης Σερβικών Δήμων ως μέσο προστασίας των συλλογικών πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων δικαιωμάτων του σερβικού λαού στο Κόσοβο θα είναι μία από τις προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής στο μέλλον.
Συνέχιση της πορείας ένταξης στην ΕΕ
Η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία προς την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διατήρηση και βελτίωση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Επίσης, ο διάλογος στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να συνεχιστεί και η σερβική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της έχουν πλήρη ελευθερία στο πλαίσιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας, να υιοθετούν συμβιβαστικές λύσεις, που θα ανοίγουν το δρόμο ώστε Σέρβοι και Αλβανοί να συνεργάζονται και να συμβιώνουν καλύτερα στο μέλλον.
Βελτίωση των ειδικών δεσμών με Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Η πολιτειακή ηγεσία, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) και τα μέλη της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) επισήμαναν ότι οι ειδικοί και παράλληλοι δεσμοί με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα πρέπει να βελτιωθούν στα πεδία της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του αθλητισμού.
Στη συνάντηση στην προεδρία της Σερβίας συζητήθηκε ιδιαίτερα η θέση των Σέρβων σε ολόκληρη την περιοχή και επιβεβαιώθηκε η ευθύνη της Σερβίας και η δέσμευσή της για την ευημερία των Σέρβων εκτός της χώρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκοϊκοβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι υπουργοί Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, Άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς και Δικαιοσύνης, Νϊκολα Σελάκοβιτς, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος με τα μέλη της Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξης Εκκλησίας και ο πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Βλάντιμιρ Κόστιτς.