Η Ουγγαρία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Οι Κροάτες πολίτες μπορούν είναι ήρεμοι, η Κροατία έχει λύση ανεξάρτητα πώς θα συμπεριφερθεί η Ουγγαρία στα σύνορα, δήλωσε σήμερα το πρωί ο κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
«Η Κροατία έχει λύση, η Ουγγαρία δεν έχει σημασία, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς έχουμε σχέδιο, η Κροατία να είναι ασφαλής και οι πολίτες της να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κι αυτό είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν.
Η Ουγγαρία ανήγγειλε χθες ότι είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία για να σταματήσει την εισροή χιλιάδων προσφύγων. Τα ουγγρικά σύνορα θα κλείσουν όπως έγινε με τη Σερβία τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τα κύματα προσφύγων να κατευθύνονται προς την Κροατία ως χώρα διέλευσης για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Ουγγαρίας, το οποίο θα λάβει απόφαση για το θέμα και σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κλείσιμο των συνόρων, αλλά για επανεισαγωγή του συστήματος Σένγκεν.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ουγγαρίας δεν συναντά κατανόηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ωστόσο, έτσι είναι τα πράγματα. Τώρα δεν στέλνουν στρατό στα κροατικά σύνορα, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία, στη Βοϊβοντίνα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο στρατός, αφού εκεί υπάρχει τείχος», τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες τον κροάτη ομολόγο του ότι η τσεχική στρατιωτική δύναμη που θα βοηθήσει την Ουγγαρία στη φύλαξη των συνόρων δεν θα αναπτυχθεί στα σύνορα με την Κροατία, αλλά στα σύνορα με τη Σερβία.
Απαντώντας στο ερώτημα ποια εναλλακτική λύση υπάρχει, αν οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Κροατία δεν θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ουγγαρία για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη, ο κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες της Κροατίας μπορούν να είναι ήσυχοι.
«Η Κροατία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει φράχτη, αυτή είναι η τελευταία επιλογή, αυτό δεν το θέλουμε. Αλλά αυτό που επιθυμώ να πω στους πολίτες είναι ότι μπορούν να κοιμούνται ήρεμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Κροατία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου εισήλθαν 183.564 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του κροατικού υπουργείου Εσωτερικών. Από τα μεσάνυχτα έως τις 9 σήμερα το πρωί, 2.000 άνθρωποι πέρασαν στην Κροατία από τα σύνορα με τη Σερβία και κατευθύνθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.